Rybízové větrníky s makovou Craquelin vrstvou

Rybízové větrníky s makovou Craquelin vrstvou

4 porce

120 minut

Vyzkoušejte větrníky v moderním pojetí od soutěžící Food blogu roku 2021, kterou najdete na Instagramu pod jménem @undercakepressure. Překvapte vaše blízké opravdovou delikatesou – barevnými větrníky s ovocným želé a křupavou Craquelin vrstvou, která je pro typická pro francouzské větrníky.

ODPALOVANÉ TĚSTO

Suroviny:

135 g vody
120 g plnotučného mléka
100 g másla
15 g cukru krupice
4 g soli
215 g hladké mouky
250–275 g vajec (cca 5 kusů velikosti M)

 

Postup:

1. V hrnci smíchejte vodu, mléko, máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu. Odstavte a vmíchejte mouku.
2. Vraťte na plotýnku a míchejte asi 2–3 minuty, až je těsto hladké a na dně hrnce je přichycený bílý povlak. 
3. Přesuňte do mísy od robota a míchejte několik minut. Pak po jednom vmíchejte vejce a řádně prošlehejte.
4. Přikryjte těsto potravinovou fólií a nechte zcela vychladnout.

MAKOVÁ KŘUPAVÁ VRSTVA

Suroviny:

150 g hladké mouky
14 g celého máku
65 g krupicového cukru
50 g másla (měkkého)

Postup:

1. Vše rychle smíchejte v misce rukama a dejte na 10 minut do lednice. 
2. Pak mezi dvěma pečícími papíry vyválejte placku o tloušťce 2–3 mm, vykrájejte kolečka o průměru 4 cm (jen je vykrojte, neoddělujte z těsta) a dejte znovu do lednice.
3. Odpalované těsto dejte do sáčku s kulatou zdobící špičkou (0,8–1 cm) a na pečící papír stříkejte tvar piškotů o průměru 4 cm. Navrch každého položte vykrojené makové kolečko.
4. Vložte do trouby vyhřáté na 230 stupňů (horní i dolní ohřev) a hned snižte teplotu na 190 stupňů.
5. Pečte cca 15 minut a pak teplotu stáhněte na 170 stupňů a dopečte dozlatova (cca 15–18 minut). Neukvapte se, pokud je vytáhnete příliš brzy, splasknou vám.

ŽELÉ ZE ŠVESTEK A BORŮVEK

Suroviny:

10 švestek
100 g borůvek
1 plátek želatiny
1 vanilkový cukr
Šťávu z ½ citronu
Větrníky

Postup:

1. V rendlíku povařte švestky nakrájené na drobné kousky spolu s borůvkami, vanilkovým cukrem a šťávou z citronu.
2.  Namočte plátek želatiny a změklý a vyždímaný jej vmíchejte do teplé ovocné směsi. Nechte zcela vychladnout v lednici.

RYBÍZOVÝ DIPLOMAT KRÉM

Suroviny:

350 g mraženého rybízu
40 g másla
70 g likéru Cassis de Dijon
250 g smetany ke šlehání 40%
2 vanilkové cukry
50 g vanilkového pudinkového prášku
80 g krupicového cukru
Šťávu z ½ citronu
250 g vody

Postup:

1. Svařte společně mražený rybíz a 150 g vody. Propasírujte přes sítko a získáte cca 400 g hladkého rybízového pyré.
2. Přidejte 100 g vody a likér Cassis, vanilkový cukr, vanilkový pudinkový prášek, krupicový cukr a šťávu z citronu. Po chvilce vmíchejte máslo.
3. Za stálého míchání znovu přiveďte k varu a nechte 2–3 minuty provařit. Odstavte, přikryjte povrch potravinovou folií a dejte vychladit.
4. Následně prošlehejte a stěrkou vmíchejte ušlehanou smetanu.

Sestavení:

1. Seřízněte špičku korpusů větrníků.
2. Na dno dejte švestkovo-borůvkové želé a na něj zdobícím sáčkem s řezanou špičkou naneste rybízový krém.
3. Přiklopte špičkou větrníku a je hotovo.