Rybízové placky

Rybízové placky

 

4 porce

 

60 minut

Sušené ovocné placky jsou hitem raw stravy i zdravého mlsání. Představují další způsob zpracování nadúrody ovoce nebo jeho uskladnění i mimo sezonu. Jsou plné vitaminů a chuti léta. Ovoce můžete rozmixovat dohladka nebo jen rozmačkat nahrubo, ale větší kusy je třeba při sušení propíchnout vidličkou, aby placka nezačala plesnivět. Rybíz můžete nahradit libovolným drobným ovocem. 

Suroviny:

500 g rybízu

100 g krupicového cukru 

med podle chuti

 

sušička ETA Vital Air 

stolní mixér ETA Vital Blend 

 

 

Postup:

 

1. Rybíz propláchněte vodou, zbavte lístků a nečistot a odstopkujte ho. Prolisujte ho přes cedník nebo rozmixujte na požadovanou jemnost. Oslaďte a promíchejte. 

 

2. Síta sušičky vyložte pečicím papírem a rozetřete na ně rybízový protlak do kruhu o průměru 10 cm a síle zhruba 3 mm. Vložte je do sušičky, nastavte teplotu na 60 °C a sušte 12 hodin. 

 

3. Usušené placky jsou suché a pevné. Sloupněte je z papíru, potřete medem, zabalte a uložte do lednice. Pokud je neplánujete sníst brzy, nepotírejte je a skladujte je ve vzduchotěsné nádobě.