Rybízové placky

4 porce
60 minut
Sušené ovocné placky jsou hitem raw stravy i zdravého mlsání. Představují další způsob zpracování nadúrody ovoce nebo jeho uskladnění i mimo sezonu. Jsou plné vitaminů a chuti léta. Ovoce můžete rozmixovat dohladka nebo jen rozmačkat nahrubo, ale větší kusy je třeba při sušení propíchnout vidličkou, aby placka nezačala plesnivět. Rybíz můžete nahradit libovolným drobným ovocem.
Suroviny:
500 g rybízu
100 g krupicového cukru
med podle chuti
sušička ETA Vital Air
stolní mixér ETA Vital Blend
Postup:
1. Rybíz propláchněte vodou, zbavte lístků a nečistot a odstopkujte ho. Prolisujte ho přes cedník nebo rozmixujte na požadovanou jemnost. Oslaďte a promíchejte.
2. Síta sušičky vyložte pečicím papírem a rozetřete na ně rybízový protlak do kruhu o průměru 10 cm a síle zhruba 3 mm. Vložte je do sušičky, nastavte teplotu na 60 °C a sušte 12 hodin.
3. Usušené placky jsou suché a pevné. Sloupněte je z papíru, potřete medem, zabalte a uložte do lednice. Pokud je neplánujete sníst brzy, nepotírejte je a skladujte je ve vzduchotěsné nádobě.