Květinový raw dort

12 porcí
30 minut + máčení + chlazení
Okouzlující záležitost na všechny letní oslavy. A čaje o páté. I jen tak pro potěšení. Tenhle nepečený dortík zdobený květy je nádherný, moc dobrý a navíc ještě zdravý!
Suroviny:
Těsto:
100 g ovesných vloček
100 g mandlí
50 g slunečnicových semínek
12 křížal (jablka, hrušky)
3 lžíce kokosového oleje
2 lžíce medu
½ lžičky soli
Náplň:
100 g kešu oříšků
3 lžíce olivového oleje
4 lžíce pampeliškového medu nebo sirupu z agáve
1 vanilkový lusk
2 bio citrony
Poleva:
100 ml šťávy z granátového jablka
1 limeta
100 g mražených brusinek, rybízu nebo rakytníku
2 lžíce medu při použití rakytníku
Jedlé květy k podávání:
chrpa, aksamitník (afrikán), růže, sedmikráska, heřmánek, brutnák, měsíček
Dortová rozevírací forma
ETA Vital Blend
Postup:
1. Kešu oříšky namočte na 2 hodiny do vody.
2. Ovesné vločky, mandle a slunečnicová semínka rozmixujte najemno, přidejte nasekané křížaly, olej, med a sůl a rozmixujte dohladka. Kompaktní směs rozprostřete do dortové formy, uhlaďte a uložte do lednice.
3. Na náplň rozehřejte ve vodní lázni olivový olej a pampeliškový med nebo sirup z agáve. Vlijte do mixéru, přidejte slité kešu oříšky, vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku, citronovou šťávu a strouhanou kůru a rozmixujte dohladka. Nalijte na vychlazené těsto a uložte na 30 minut do mrazáku.
4. Mezitím připravte polevu. Všechny suroviny rozmixujte dohladka, nalijte na dort a vraťte ho ještě na 30 minut do mrazáku.
5. Před podáváním ozdobte jedlými květy.