Květinová focaccia

Květinová focaccia

4 porce

60 minut

Připravte si nevšední focacciu od účastnice Food blog roku 2021, na Instagramu přispívající jako @megvkuchyni, u které můžete využít zdobení zeleninou jako účinnou formu relaxu a využití vaší kreativity. Kromě toho si na této italské delikatese i skvěle pochutnáte! Přesvědčte se sami.

Suroviny:

Těsto:

350 g vody
10 g krupicového cukru
15 g čerstvého droždí
500 g hladké mouky (nebo napůl s pizza moukou)
50 g olivového oleje
10 g soli

Na dokončení:

olivový olej na vymazání formy a polití těsta
vločková sůl
zelenina dle chuti – jarní cibulka, rajčata, paprika, cibule, olivy, bylinky…

Postup:

1.  Vodu dejte do mísy, přidejte cukr, rozdrobte droždí a přidejte 150 g mouky. Rozmíchejte v hladkou řídkou kašičku a nechte tento kvásek vzejít (cca 15 minut).
2. Pak přidejte zbytek mouky, sůl, olivový olej a jen krátce vypracujte lepivé těsto, aby nikde nebyla suchá mouka. Těsto přesuňte do mísy, vymazané olivovým olejem, zakryjte a nechte hodinu až dvě vykynout, aby zdvojnásobilo objem.
3. Pečící formu (cca 25 x 35 cm) vymažte olejem, těsto do ní vyklopte a prsty roztáhněte po celé ploše. Formu přetáhněte fólií a zase nechte hodinu až dvě nakynout. Mezitím si nachystejte zeleninu na ozdobu.
4. Po vykynutí těsta ve formě si prsty potřete olejem a udělejte do těsta spoustu důlků. Je to lehce terapeutický zážitek :). Na konec těsto ještě polijte alespoň dvěma lžícemi olivového oleje a lehce posypte vločkovou solí. Ozdobte zeleninou a bylinkami dle chuti a pečte na 200–220 °C (v horkovzdušné troubě) 20–25 minut dozlatova.
5. K podávání si můžete ochutit krémový sýr solí, bylinkami a kapkou oleje a nachystat obložené prkénko, třeba se sýry, olivami a sušenou šunkou. Focacciu si můžete krájet na tenčí plátky nebo rozkrájet na čtverce, které proříznete a po obložení budete mít krásné a výborné sendviče.