Rizoto s domácí lučinou a kuřecím masem

Rizoto pečené v troubě je netradiční a trochu jednodušší způsob přípravy. Nemusíte ho mít stále na očích a není potřeba ho ani stále promíchávat, jelikož trouba udržuje konstantní teplotu při pečení. Rizoto s domácí lučinou od tvůrců kuchařek Jíme zdravě bude ideálním obědem či večeří pro vás a vaši rodinu.
Suroviny:
200 g celozrnné rýže
1 litr zeleninového vývaru
1 lžička řepkového oleje
20 g přepuštěného másla ghí
100 g žampionů
1 stroužek česneku
2 lžičky sušeného rozmarýnu
300 g kuřecích prsou
100 g domácí lučiny
špetka soli
5 g čerstvého rozmarýnu
10 g parmazánu
Postup:
- Rýži osmahněte na lžičce řepkového oleje a zalijte zeleninovým vývarem. Dejte ji do trouby péct na 180 °C doměkka, což zabere cca 25-30 minut dle trouby.
- Mezitím si na přepuštěném máslem osmahněte na kostky nakrájené žampiony s utřeným česnekem a rozmarýnem a prozatím je odstavte.
- Kuřecí prsa očistěte, osolte a opékejte na nepřilnavé pánvi bez tuku z obou stran. Poté je vidličkou natrhejte na menší kusy.
- Rýži vyndejte z trouby, zamíchejte do ní domácí lučinu, houbovou směs a natrhaná kuřecí prsa.
- Celou směs promíchejte, rozdělte na porce a každou posypte rozmarýnem a nastrouhaným parmazánem.
ETA TIP: Na přípravu domácí lučiny budete potřebovat 200 ml sójové smetany a 500 g selského jogurtu (3,5 % tuku).
Vezměte si větší mísu. Do ní vložte síto, které do misky tak akorát pasuje a nechá mezírku na vykapání jogurtu. Síto vystelte čistou utěrkou, naplňte jogurtem smíchaným se smetanou a nechte při pokojové teplotě do druhého dne. Přes síto odkape přebytečná voda a zbude jen čistá lučina (cca 450 g).
Převzato z Fitrecepty.info.