Ricottové noky s medvědím česnekem a caponata

Ricottové noky s medvědím česnekem a caponata

4 porce

60 minut
 

Itálie každým coulem. Lahodné ricottové noky jemně dochucené parmezánem a medvědím česnekem doprovází vynikající zeleninová směs zvaná caponata. Sicilská caponata se recept od receptu jemně liší. Lilek se například připravuje rovnou v hrnci se zeleninou. Pokud jej ale upečete zvlášť, nebude se vám rozpadat a ze směsi se nestane kaše. Krom toho spotřebujete i méně oleje. Další proměnnou v receptu jsou například rozinky. Někdo je má ve směsi rád, my dáváme přednost čistě zeleninové verzi.          

Suroviny:.

RICOTTOVÉ NOKY:
250 g ricotty
15 g medvědího česneku

1 vejce
60 g celozrnné špaldové mouky hladké (můžete ji nahradit světlou moukou)
60 g světlé špaldové mouky hladké
30 g nastrouhaného parmezánu
sůl

CAPONATA:
2 lilky – celkem 500 g
sůl
olivový olej
2 řapíky celeru
2 červené cibule 
1 menší cuketa
3 stroužky česneku
2 lžičky rajského protlaku
1/2 lžičky sušeného oregana
2 lžičky vinného octa
300 g cherry rajčat
hrst zelených nebo černých oliv – může být i mix (70 g)
2 lžíce kaparů (25-30 g)
čerstvě mletý pepř
čerstvá petržel

Postup:

1. Ideální je začít přípravou caponaty. Lilek nakrájejte na kostky velké asi 2 cm. Ve větší misce promíchejte s větší špetkou soli a nechte půl hodiny vypotit.  
2. Ricottu překlopte do cedníku, postavte do vyšší misky a nechte půl hodiny odkapávat. 
3. Po půl hodině lilek dobře vysušte papírovou utěrkou. Pokapejte 1,5-2 lžícemi olivového oleje, dobře promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C v režimu horkovzduch a pečte dozlatova. Bude to trvat asi 25 minut.

4. Scezenou ricottu přendejte do čisté mísy. Medvědí česnek nakrájejte najemno a přidejte k ricottě. Přidejte dále vejce, mouky, nastrouhaný parmezán a sůl a dobře promíchejte. Misku zakryjte fólií a na půl hodiny uložte do lednice. 
5. Než se upeče lilek, rozehřejte v hrnci 1-1,5 lžíce olivového oleje. Řapíkatý celer z vnější části oloupejte a poté nakrájejte na drobné kostičky. Nakrájejte i cibuli a společně restujte na středním plameni v hrnci asi 5 minut.
6. K celeru a cibuli přidejte cuketu nakrájenou na drobné kostičky a najemno nakrájený česnek. Míchejte asi minutu. Přidejte protlak, oregano a zarestujte. Zakápněte octem. Chvíli míchejte, aby se ocet odpařil a pak přidejte rajčata překrájená napůl nebo na čtvrtiny. Cherry rajčata můžete nahradit klasickými velkými rajčaty, ale pokud nepoužijete odrůdu s velkou dužnatostí, pustí více vody a směs může být řidší. Osolte. Míchejte, dokud zelenina nezměkne, ale přesto nebude měkká natolik, aby ztrácela tvar. Hotová bude tedy během chvíle. Nakonec přidejte olivy překrájené napůl, kapary, pečený lilek, menší hrst nakrájené petrželky, pepř podle chuti a dobře promíchejte. Odstavte z plotny. Podle potřeby dosolte. 
7. Dejte si ve větším hrnci vařit vodu na noky. Těsto vyndejte z lednice, pomoučete si pracovní plochu, ruce a z malých kousků těsta vyvalujte drobné kuličky (průměr asi jako koruna). Pokládejte kuličky na pomoučenou plochu. Vidličkou, resp. jejími hroty, lehce přitiskněte kuličku k podložce a jemně táhněte, aby se kulička otočila, získala oválný tvar a jemně se do ní obtiskly hroty. 
8. Noky vložte do vroucí osolené vody. Vařte 5 minut. Poté opatrně vyndejte (cedníkem) na tác nebo na talíř. 
9. Noky servírujte s caponatou a strouhaným parmezánem.