Quiche se zkaramelizovaným česnekem, tymiánem a portobello žampiony

Quiche se zkaramelizovaným česnekem, tymiánem a portobello žampiony

6 porcí

4,5 hod

 

Quiche je slaný koláč s francouzským původem. Oblíbili jsme si ho pro jeho variabilní možnosti náplně. Chutná výtečně jak čerstvý, tak i za studena. Hodinku strávenou v kuchyni tak oceníte zejména v následující dny, kdy si budete pochutnávat na výtečné svačině či lehké večeři.

Suroviny:

Těsto

300 g hladké mouky
160 g studeného másla (nakrájeného na kousky)
kůra z jednoho citronu (pouze žlutá část)
70 ml studené vody

 

Směs na koláč 

3 stroužky česneku 
1 šalotka 
250 g Mature cheddar 
1 lžíce čerstvého tymiánu 
1 lžíce čerstvého rozmarýnu
1 lžíce červeného vinného octa
olivový olej
3 vejce 
1 lžíce cukru krupice
100 g créme fraiche 33% (nebo nejtučnější zakysanou smetanu)
100 ml smetany ke šlehání 33%
sůl, pepř

forma s průměrem 28 cm

Postup:

1. Nejprve si připravte těsto, jelikož bude pár hodin odpočívat v lednici. Hladkou mouku spolu se solí dvakrát prosejte, přidejte nakrájené máslo a zastrouhejte citronovou kůrou. Směs vložte do nerezové mísy k robotu a připevněte hnětací hák. Nechejte robota směs hníst na nízkou rychlost, dokud nevznikne jemná drobenka. Poté přilejte studenou vodu a pokračujte v hnětení, dokud se těsto nespojí. Hladké těsto přesuňte na pracovní plochu a vyválejte z něj vyšší placku. Placku zabalte do potravinářské fólie a nechejte ji v lednici 2-3 hodiny odpočívat. 

2. Oloupané stroužky česneku dejte do rendlíku, zalejte vodou a vařte 5 minut. Poté česnek sceďte a vraťte do rendlíku. K česneku přilejte olivový olej a chvíli na silném ohni opékejte. Přilejte vinný ocet, vodu a vařte dalších 10 minut. Poté zasypte cukrem, solí a poloviční dávkou čerstvých bylinek nasekaných nadrobno. Až se opaří všechna přebytečná voda, orestujte česnek dozlatova.

3. Šalotku nakrájejte nadrobno a restujte na olivovém oleji. Houby omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte houby k šalotce a nechte restovat, dokud houby nezměknou. Dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. 

4. Jak bude těsto vychlazené, začněte připravovat náplň. V kuchyňském robotu pomocí šlehací metly vyšlehejte vejce a créme fraiche. Směs osolte, opepřete a přidejte zbylou část čerstvých bylinek. Šlehejte na střední stupeň asi 5 minut. 

5. Vychlazené těsto vytáhněte z lednice a vyválejte do velikosti kulaté formy. Vyválený plát přesuňte do formy, okraje mohou lehce přesahovat. Odřízněte zbytek těsta, které přesahuje nad okraje formy nebo je zahlaďte. Formu vyložte pečicím papírem a vysypte luštěninami. Těmi se těsto zatíží a při pečení se nenafoukne. 

6. Formu vložte do předehřáté trouby na 160 °C a pečte 20 minut. Pak odstraňte luštěniny a pečte ještě dalších 10 minut. Upečený korpus vytáhněte z trouby a připravte si náplň. 

7. Spodek korpusu posypejte polovinou strouhaného sýra cheddar. Na sýr rovnoměrně rozložte houbovou směs, zkaramelizovaný česnek a zalijte korpus vaječnou směsí. Nakonec vše zasypte zbytkem strouhaného sýra. Koláč pečte v troubě na 160 °C asi 40 až 50 minut. 

8. Upečený quiche můžete servírovat jak za tepla, tak za studena se salátem dle vaší chuti.