Pórkový krém s rukolovým pestem

Pórkový krém s rukolovým pestem

4 porce

 


 

Jak málo stačí a výborná polévka, která zahřeje příjemně po těle, může být světě, resp. na talíři. Lahodný pórkový krém chutná báječně sám o sobě, ale s originálním rukolovým pestem a křupavými krutony pokročíte ještě o level výše a zážitek z polévky bude maximální.         

Suroviny:

1-2 lžíce másla
1 menší cibule
1 velký pórek
1-2 stroužky česneku
200 g oloupaných brambor (2 středně velké kusy)
750 ml zeleninového vývaru nebo vody
1 lžička nadobro nakrájeného čerstvého tymiánu (popř. sušeného)
špetka mletého muškátového oříšku
sůl
čerstvě mletý pepř
30% smetana na zjemnění

Rukolové pesto:
50 g rukoly
30 g blanšírovaných mandlí 
30 g parmezánu
1 malý stroužek česneku
1 větvička bazalky
80 g olivového oleje
sůl

Krutony:
bageta
olivový olej
sůl

Postup:

1. V hrnci rozehřejte máslo, můžete použít i přepuštěné máslo neboli ghí. Cibuli nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět.
2. Pórek nakrájejte na kolečka a přidejte do hrnce. Za občasného míchání pozvolna restujte asi 5 minut.
3. Mezitím česnek nakrájejte najemno. Brambory nakrájejte na malé kostičky. 
4. Do hrnce přidejte česnek a asi minutu míchejte. Vložte brambory, zalijte vývarem nebo vodou, přidejte tymián, muškátový oříšek, sůl a pod poklicí vařte asi 10 minut, dokud brambory nezměknou. 
5. Polévku rozmixujte do hladka. Podle chuti přidejte smetanu. Stačí 50 ml, ale kdo má rád polévky hutnější, může přidat i více.
6. Rukolu vložte do mixéru spolu s mandlemi, nadrobno nakrájeným nebo nastrouhaným parmezánem, nakrájeným česnekem, bazalkou a olejem. Mixujte, dokud nevznikne pesto. Nemixujte příliš dlouho, aby z pesta nevznikla pasta. Příjemnější je trochu hrubší konzistence. Podle chuti dosolte. 
7. Bagetu natrhejte na drobnější kusy. Na plechu pokapejte olejem, osolte, promíchejte. Pečte v režimu horkovzduch při 190 °C 5-7 minut.
8. Polévku naservírujte do talířů nebo misek. Pokapejte podle chuti pestem, posypejte krutony a opepřete.