Pomazánka z červené čočky

Pomazánka z červené čočky

4 porce

30 minut

 Chutí připomíná trochu hummus, takže se skvěle hodí k pita chlebu, k zelenině, salátu i na pečivo. Červená čočka je uvařená během 15 minut, není třeba ji předem máčet a nenadýmá, pomazánku si tak mohou vychutnat i malé děti nebo těhotné ženy.

Suroviny:

200 g červené čočky
1 cibule
1 mrkev
1 chemicky neošetřený citron
3 stroužky česneku + navíc dle chuti
5 lžic olivového oleje
500 ml vody
15 cherry rajčátek
2 hrsti čerstvé bazalky
sůl

Postup:

  1. Čočku propláchněte vodou a nechte dobře okapat. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Citron omyjte horkou vodou a kůru nastrouhejte najemno. Česnek oloupejte a utřete.
     
  2. V pánvi nebo rendlíku rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli a utřený česnek. Po chvilce přidejte mrkev a citronovou kůru. Za občasného míchaní společně restujte pár minut, až cibule zezlátne.
     
  3. K zeleninovému základu vsypte čočku a opékejte ještě dalších pět minut, občas promíchejte. Mezitím uvařte vodu.
     
  4. Čočku zalijte vroucí vodou a přiklopte pokličkou. Za občasného míchání vařte zhruba 15 minut, až čočka změkne a voda se odpaří. Dle chuti osolte a nechte vychladnout.
     
  5. Mezitím rajčátka nakrájejte nadrobno a lístky bazalky nasekejte nahrubo. Z citronu vymačkejte šťávu. Do vychladlé pomazánky přimíchejte rajčátka a bazalku. Na závěr dochuťte citronovou šťávou, solí a utřeným česnekem podle chuti.