Pivní makový chléb

Pivní makový chléb

1 bochník

 

 

Pivo a mák… Že vám tyhle dvě suroviny nejdou úplně dohromady? Opak je pravdou. Tato netradiční kombinace vám určitě zachutná. Výsledný chleba je kyprý, lehounký a protkaný celým mákem.

Suroviny:

250 ml piva (i zvětralého)
100 ml vody (nebo jen 350 ml vody, bez piva) 
2 lžičky soli
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
2 lžičky kmínu
3 lžíce celého máku
130 g žitné chlebové mouky
330 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky

10 g čerstvého droždí 

Postup:

1. Všechny suroviny dejte do formy pekárny. Nejprve tekutiny a sůl, pak mouku a ostatní suroviny. Droždí uložte nebo nadrobte nahoru na mouku.
2. Zapněte základní program Klasik, nastavte velikost chleba 1000 g, kůrku tmavou a pekárnu zapněte.
3. Pekárna těsto vypracuje, nechá vykynout a následně i upeče.
4. Upečený chléb opatrně vyklopte na mřížku, vytáhněte z něj háky a nechte ho vychladnout.