Chléb Šumava s bramborem

Chléb Šumava s bramborem

1 bochník

 

 

Kdo by neznal tradiční chléb Šumava, jako by nebyl. Dříve se pekl snad v každé chalupě a jeho chuť je léty prověřená. Tradičně se chléb peče z žitného kvasu a jeho příprava je náročnější. Vyzkoušejte proto variantu, ke které žitný kvásek není zapotřebí. Nastrouhaný brambor chlebu navíc přidá na vláčnosti a pružnosti.

Suroviny:

300 ml vody
2 rovné lžičky soli (10 g) 
3 lžičky kmínu
80 g strouhaných vařených brambor
150 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné celozrnné mouky
350 g pšeničné chlebové mouky
1 lžíce octa
2 lžíce oleje
1 lžička cukru
10 g čerstvého droždí 

Postup:

1. Všechny suroviny dejte do formy pekárny. Nejprve tekutiny a sůl, pak mouku a ostatní suroviny. Droždí uložte nebo nadrobte nahoru na mouku.
2. Zapněte základní program Klasik, nastavte velikost chleba 1000 g, kůrku střední nebo tmavou a pekárnu zapněte.
3. Pekárna těsto vypracuje, nechá vykynout a následně i upeče.
4. Upečený chléb opatrně vyklopte na mřížku, vytáhněte z něj háky a nechte ho vychladnout.