Základní chléb

Základní chléb

1 bochník

 

 

Upéct si svůj vlastní chléb je snem snad každé hospodyňky. V dnešní uspěchané době však není čas si s přípravou tak hrát. I přesto si ale můžete upéct skvělý domácí chléb, a to za pomocí domácí pekárny. Chléb je vhodný pro začátečníky s pekárnou. Do směsi doporučujeme přidat žitnou mouku, protože pozdvihne celkovou chuť i vůni chleba.

Suroviny:

350 ml vody
2 lžičky soli 
3 lžičky kmínu
1 lžíce octa
1 lžička cukru
1 lžíce oleje
100 g žitné chlebové mouky
500 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
(Je možné použít pouze hladkou mouku, ale chléb bude více buchtovitější.) 

Postup:

1. Všechny suroviny dejte do formy pekárny. Nejprve tekutiny a sůl, pak mouku a ostatní suroviny. Droždí uložte nebo nadrobte nahoru na mouku.
2. Zapněte základní program Klasik, nastavte velikost chleba 1000 g, kůrku střední nebo tmavou a pekárnu zapněte.
3. Pekárna těsto vypracuje, nechá vykynout a následně i upeče.
4. Upečený chléb opatrně vyklopte na mřížku, vytáhněte z něj háky a nechte ho vychladnout.

ETA TIP: Toto množství je vhodné pro větší pekárny jako například ETA Delicca II nebo ETA Duplica Vital. Do menších pekáren zmenšete gramáž surovin asi o čtvrtinu.