Pikantní pomerančová marmeláda se zázvorem

Pikantní pomerančová marmeláda se zázvorem

4 sklenice
(á 200 g)

90 minut

Oblíbená pochoutka britských lordů získá přidáním čerstvého zázvoru příjemnou ostrost, která vynikne na lívancích, anglických kynutých koláčcích i v jogurtu. Rozmíchejte si lžičku pomerančové marmelády se zázvorem v černém čaji či v horké vodě a nachlazení se rázem vypaří. Dobře si rozumí i s pečenými masy nebo zrajícími sýry. Chcete-li docílit elegantního vzoru ve skle, sklenice během chladnutí párkrát obraťte, ať se kousky pomeranče rovnoměrně rozptýlí.

Suroviny:

900 g pomerančů
20 g čerstvého zázvoru
500 g želírovacího cukru

pekárna ETA Duplica Vital Plus

Postup:

  1. Pomeranče oloupejte, dužninu nakrájejte na malé kousky a odstraňte pecky. Zázvor oloupejte, nakrájejte na kostičky nebo nastrouhejte nahrubo.
     
  2. Rozložte vše do velké pečicí nádoby pekárny se středními hnětacími háky, zasypte želírovacím cukrem, nádobu vložte do pekárny, zvolte program 9 – Džem a zapněte ji.
     
  3. Hotový džem nalijte do důkladně vymytých, suchých skleniček, zavíčkujte a nechte zcela vychladnout.

ETA Tip: Polovinu množství pomeranče můžete nahradit jiným ovocem – například rakytníkem, rebarborou, meruňkami, broskvemi... Nakrájejte je na kostičky nebo rozmixujte na pyré.