Pikantní pomerančová marmeláda se zázvorem
 Pomeranuov marmelda se zzvorem_I 1_header.jpg)
Oblíbená pochoutka britských lordů získá přidáním čerstvého zázvoru příjemnou ostrost, která vynikne na lívancích, anglických kynutých koláčcích i v jogurtu. Rozmíchejte si lžičku pomerančové marmelády se zázvorem v černém čaji či v horké vodě a nachlazení se rázem vypaří. Dobře si rozumí i s pečenými masy nebo zrajícími sýry. Chcete-li docílit elegantního vzoru ve skle, sklenice během chladnutí párkrát obraťte, ať se kousky pomeranče rovnoměrně rozptýlí.
Suroviny:
900 g pomerančů
20 g čerstvého zázvoru
500 g želírovacího cukru
pekárna ETA Duplica Vital Plus
Postup:
- Pomeranče oloupejte, dužninu nakrájejte na malé kousky a odstraňte pecky. Zázvor oloupejte, nakrájejte na kostičky nebo nastrouhejte nahrubo.
- Rozložte vše do velké pečicí nádoby pekárny se středními hnětacími háky, zasypte želírovacím cukrem, nádobu vložte do pekárny, zvolte program 9 – Džem a zapněte ji.
- Hotový džem nalijte do důkladně vymytých, suchých skleniček, zavíčkujte a nechte zcela vychladnout.
ETA Tip: Polovinu množství pomeranče můžete nahradit jiným ovocem – například rakytníkem, rebarborou, meruňkami, broskvemi... Nakrájejte je na kostičky nebo rozmixujte na pyré.