Pizza Margherita skoro bez práce

Pizza Margherita skoro bez práce

3 pizzy

40 minut + kynutí

Nejklasičtější italská pizza dostala jméno podle královny Markéty Savojské, která plát těsta obložený rajčaty, mozzarellou a bazalkou ochutnala v roce 1889 v Neapoli a okamžitě si tuto kombinaci připomínající italskou vlajku zamilovala. Křupavou pizzu si můžete připravit i doma, i když vám v kuchyni nestojí obrovská pizza pec. Základem je dobře vykynuté pružné těsto, které vyválíte do tenkého plátu a obložíte tím, co máte rádi. A pak šup s tím do vyhřáté trouby. Těsto si můžete připravit až dva dny předem – potřebuje si odpočinout v lednici, 12 až 48 hodin. Začnou se v něm štěpit cukry, bílkoviny a tuky, těsto bude jemnější, křupavější a chutnější.

Suroviny:

Těsto

250 ml vlažné perlivé vody
21 g čerstvého droždí
1 lžíce extra panenského olivového oleje
500 g hladké mouky + na posypání
5 g soli

pekárna ETA Duplica Vital Plus

Obloha

2–3 mozzarelly (à 125 g)
300 g krájených konzervovaných rajčat
sůl dle chuti

krupicový cukr dle chuti
1 hrst lístků bazalky
extra panenský olivový olej k zakápnutí

Postup:

  1. Do nádoby pekárny s velkými hnětacími háky vlijte vlažnou vodu, rozdrobte do ní droždí a opatrně promíchejte lžící. Přilijte olivový olej, přisypte mouku, osolte a zapněte program 10 - Těsto.
  2. Po skončení programu těsto vyklopte na mírně pomoučený vál. Zlehka ho prohněťte a rozdělte na tři stejně velké kousky. Každý zabalte do potravinářské fólie a uložte na 12 hodin do lednice.
  3. Těsto vytáhněte a nechte dojít pokojové teploty, trvá to zhruba 30 minut. Mezitím připravte oblohu. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Rajčata rozmixujte na pyré, osolte, lehce doslaďte cukrem a zakápněte olivovým olejem.
  4. Troubu rozehřejte na 200 °C. Odpočaté těsto vyválejte na pomoučeném válu do kruhu, potřete rajčatovou omáčkou, poklaďte sýrem a lístky bazalky, zakápněte olivovým olejem a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 15–20 minut dozlatova.