Pečený losos s kokosovou omáčkou

Ryby bychom měli do jídelníčku zařazovat alespoň dvakrát týdně. Připravte na nedělní oběd losos s nádechem Asie v kokosové omáčce od Martiny Lancingerové z profilu Zdravě živená.
Suroviny:
Pečený losos:
3 filety lososa (s kůží o váze 200 g)
2 limetky
1 citrón
javorový sirup
sůl
Omáčka:
1 lžíce zelené kari pasty
1/2 lžičky třtinového cukru
200 ml dobrého kokosového mléka
1/2 lžičky kurkumy
1/2 - 1 lžíce citrónové šťávy
sůl
Navíc:
koriandr
uvařená basmati nebo jasmínové rýže
Postup:
1. Filety lososa pokapejte limetovou šťávou. Osolte a pokapejte každý filet asi ½ lžičkou javorového sirupu. Rozetřete po povrchu a položte na plech vyložený pečicím papírem. Citrón a limetku nakrájejte na slabé plátky a na každý filet položte po jednom plátku.
2. Lososa vložte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzduch) a pečte 15 minut. Poté troubu přepněte na gril, zvyšte teplotu na 210 °C a ještě 5 minut grilujte kvůli barvě. Pokud je filet menší, pečte kratší dobu.
3.