Pečený losos s kokosovou omáčkou

Pečený losos s kokosovou omáčkou

3 porce

 

 

Ryby bychom měli do jídelníčku zařazovat alespoň dvakrát týdně. Připravte na nedělní oběd losos s nádechem Asie v kokosové omáčce od Martiny Lancingerové z profilu Vaření zdravě živená.

Suroviny:

Pečený losos: 
3 filety lososa (s kůží o váze 200 g)
2 limetky
1 citrón
javorový sirup
sůl

Omáčka: 
1 lžíce zelené kari pasty
1/2 lžičky třtinového cukru
200 ml dobrého kokosového mléka
1/2 lžičky kurkumy

1/2 - 1 lžíce citrónové šťávy
sůl 

Navíc: 
koriandr
uvařená basmati nebo jasmínové rýže

Postup:

1. Filety lososa pokapejte limetovou šťávou. Osolte a pokapejte každý filet asi ½ lžičkou javorového sirupu. Rozetřete po povrchu a položte na plech vyložený pečicím papírem. Citrón a limetku nakrájejte na slabé plátky a na každý filet položte po jednom plátku. 
2. Lososa vložte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzduch) a pečte 15 minut. Poté troubu přepněte na gril, zvyšte teplotu na 210 °C a ještě 5 minut grilujte kvůli barvě. Pokud je filet menší, pečte kratší dobu. 

3. Do hrnce nebo rendlíku vložte kari pastu s třtinovým cukrem a asi 1 minutu restujte, aby se vůně uvolnily. Poté zalijte kokosovým mlékem. Pokud máte vysokoprocentní mléko, můžete lehce naředit vodou. Přidejte kurkumu, malou špetku soli a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a servírujte s lososem.   
4. Na talíři posypejte koriandrem.