Pečená vepřová plec se salátem z grilované kukuřice

Pečená vepřová plec se salátem z grilované kukuřice

4 porce

120 minut

Tento recept od účastnice soutěže Food blog roku 2021, která na Instagramu přispívá pod účtem @megvkuchyni, potěší rozmanitostí barev na talíři, dokonalou harmonií chutí a v neposlední řadě vysokým obsahem bílkovin a vitamínů. Nechte hýčkat vaše chuťové pečenými plátky vepřové plece se svěžím kukuřičným salátem.

Pečená vepřová plec:

Suroviny:

vepřová plec (cca 1,5 kg)
mletý pepř
uzená paprika
mletá hořčice
mletý koriandr
majoránka
paprikové floky
rajčatové floky
2 lžičky soli

Postup:

1. Vepřovou plec ze všech stran potřete kořením (všechno koření, uvedené v surovinách) a pokud to bude potřeba jako u nás, svažte ji provázkem, aby lépe držela tvar. 
2. Dejte ji do pekáčku a podlijte cca 1 dcl vody. Pečte při 200 °C cca 45 minut. 
3. Pak teplotu ztlumte na 160 °C a pečte další dvě hodiny doměkka. 
4. Kovovou jehlou nebo úzkým nožem vyzkoušejte, zda je maso měkké. Pokud ne, pečte ho dalších cca 30 minut. 
5. Upečené maso dejte na prkénko a nechte cca 20 minut odpočinout, než ho začnete krájet.

Salát z grilované kukuřice:

Suroviny:

3 kukuřičné klasy
Máslo na potření
1–2 kusy červené papriky
2 stonky jarní cibulky
1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř

Postup:

1. Kukuřičné klasy lehce potřete máslem, osolte, a ogrilujte (můžete i v troubě, nebo je opéct na pánvi). Nechte je lehce zchladnout, pak kukuřičná zrna z klasu odkrojte nožem a dejte je do mísy.
2. Přidejte k nim na kostičky nakrájenou červenou papriku a dvě jarní cibulky nasekané na tenké plátky. 
3. V misce smíchejte metličkou dvě lžíce olivového oleje se lžící citronové nebo limetkové šťávy, solí a pepřem. Tuto zálivku nalijte do mísy s kukuřicí a vše dobře promíchejte. 
4. Podávejte při pokojové teplotě nebo i chlazené.

Medovo-hořčičná omáčka s majonézou:

Suroviny:

4 lžíce majonézy
2 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce medu
sůl a pepř dle chuti

Postup:

1. V misce smíchejte dvě majonézu s hořčicí a medem.
2. Podle chuti můžete přidat sůl a pepř, ale většinou to díky hořčici není potřeba. 
3. Vychlaďte.