Ovocné knedlíky

Sladko-kyselkavá chuť a nadýchané těsto ukrývající se pod běloskvoucím kopečkem z tvarohu – ovocné knedlíky jsou sytým hlavním chodem, který zároveň plní funkci lahodného a chuťově vyváženého dezertu. Jejich příprava je snadná a díky volitelné ovocné náplni vás jen tak neomrzí.
Suroviny:
20 g čerstvého droždí
250 ml vlažného mléka
6 g krupicového cukru
500 g polohrubé mouky
špetka soli
1 vejce
ovoce dle chuti
tvaroh k podávání
moučkový cukr k podávání
rozpuštěné máslo k podávání
multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro
Postup:
- Droždí rozdrolte, přidejte pár lžic vlažného mléka a cukr, promíchejte a vytvořte kašičku, ze které nechejte vzejít kvásek. Mezitím si do mísy nachystejte mouku, sůl, zbytek mléka a vejce. Nakonec přidejte i kvásek a vypracujte hladké těsto. Těsto nechejte kynout na teplém místě alespoň hodinu.
- Po vykynutí těsto rozválejte a rozkrájejte na čtverečky. Čtverečky naplňte ovocem a vytvarujte knedlík. Hotové knedlíky nechejte kynout pod utěrkou ještě dalších 15 minut.
- Přiveďte k varu 500 ml vody. Horkou vodu přelijte do hrnce, vložte nástavec na vaření potravin v páře. Na něj naskládejte knedlíky tak, aby se nedotýkaly, během vaření totiž ještě nakynou. Nasaďte víko a zapněte program Parní vaření na 15 minut.
- Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP, odpusťte páru a odejměte víko. Knedlíky vyndejte a propíchejte vidličkou. Podávejte s tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.
Doporučené