Oříšková másla

Oříšková másla

1 sklenička

15 minut

Oříšková másla jsou skvělým zdrojem prospěšných rostlinných tuků a navíc jsou nesmírně chutná. S mixérem ETA Vital Blend si je hravě můžete připravit sami doma. Přečtěte si pár tipu jak na to od food bloggerky Majdy z profilu Hungry Panda.

Na výrobu oříškových másel potřebujete výkonný mixér a vaše oblíbené oříšky. Vhodné jsou mandle, kešu, pistácie, kokos, lískové ořechy, para ořechy nebo třeba arašídy, ačkoliv se jedná o luštěninu. Rozmixovat je můžete buď tak, jak jste ořechy koupili, nebo je lze upéct dozlatova (jejich chuť pak bude výraznější) či je přes noc namočit do vody, díky čemuž uvolní cenné látky.

Je důležité, kolik oříšků do mixéru vkládáte. Pokud jich dáte moc nebo naopak málo, budou se vám špatně mixovat. Na mixér s nádobou o obsahu 1,5 l je vhodné použít 500 g oříšků. Čím déle budete mixovat, tím více tekuté máslo bude.

Ořechové máslo můžete jíst samotné či jej dochutit medem, javorovým sirupem, solí, skořicí, kakaem, rozpuštěnou čokoládou nebo třeba mrazem sušeným ovocem. Servírujte na lívancích, palačinkách, chlebu nebo jen tak na lžičce.

ETA TIP: Sháníte dárky na poslední chvíli? Darujte domácí oříškové máslo.

Suroviny:

500 g libovolných oříšků či arašídů (pokud má nádoba vašeho mixéru obsah 1,5 l)

Postup:

1. Vložte oříšky do mixéru a začněte mixovat.
2. Během mixování stírejte oříšky ze stran nádoby mixéru.
3. Mixujte tak dlouho, dokud nebudete spokojeni s konzistencí másla.
4. Servírujte případně dochuťte.  

Špaldová linecká kolečka