Mléčné houstičky

20 housek
35 minut + kynutí
Poprvé tyhle lahodné houstičky prý upekli pekaři ve Francii. Měkké, po mléku vonící pečivo si vysloveně říká o namazání máslem a marmeládou a hodí se tak především k snídani. Báječně chutnají ale i samotné. Vy si k nim uvařte kávu nebo čaj, děti je ocení s kakaem.
Suroviny:
180 ml mléka
1 lžička medu
450 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
100 g másla
1 vejce
100 g moučkového cukru
špetka soli
kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím hnětací hák
utěrka
rendlík
plech na pečení
pečicí papír
Postup:
1. V míse robotu ETA Gratus smíchejte 100 ml mléka, med, 150 g hladké mouky a rozdrobené droždí. Pomocí hnětacího háku vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
2. Mezitím v rendlíku rozehřejte máslo a nechte jej vychladnout. Po hodině kynutí přidejte do těsta zbývající suroviny a uhněťte hladké nelepivé těsto. Práci vám zjednoduší hnětací hák. Těsto přikryjte utěrkou a nechte další hodinu na teplém místě kynout.
3. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Rozdělte ho na 20 stejně velkých kousků, každý rozdělte na tři části, rozválejte na pruhy a spleťte z nich cop. Můžete je na povrchu dvakrát naříznout ostrým nožem jako ozdobu.
4. Housky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je vodou a pečte zhruba 15 minut, až začnou zlátnout. Vyjměte je a nechte zchladnout.
ETA TIP: Houstičky, které nesníte hned, zavakuujte! Ve vaukovacím sáčku vám vydrží čerstvé až 8 dní.