Domácí rustikální bageta

Domácí rustikální bageta

 

3 bagety

 

50 minut + kynutí

Příprava domácího pečiva je sice časově náročnější, nicméně výsledek zaručeně stojí za to! Domovem se rozline nádherná vůně a vy z trouby vytáhnete křupavé teplé bagetky... Odolejte je sníst hned a nechte je trochu vychladnout, aby vás nebolelo břicho. Mezitím můžete připravit salát nebo nakrájet sýr, nebo bagetky namažte třeba bylinkovým nebo česnekovým máslem či si je máčejte do kvalitního olivového oleje.

Suroviny:

370 ml ledové vody

500 g hladké mouky + 1 lžíce na posypání těsta

25 g balzamikového krému

12 g čerstvého droždí

1 lžička soli

1 lžíce olivového oleje

hrubá mouka na podsypání těsta

 

kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím hnětací hák

potravinářská fólie

plech na pečení

pečicí papír
utěrka 

Postup:

1. Do mísy robotu ETA Gratus vlijte vodu, prosejte hladkou mouku a přidejte balzamikový krém. Pomocí hnětacího háku zpracovávejte těsto nejprve 3 minuty na nejnižší stupeň, rozdrobte navrch droždí a míchejte 7 minut na nejvyšší stupeň. Nakonec přidejte sůl a olivový olej a míchejte na nejvyšší stupeň ještě 3 minuty.

 

2. Těsto poprašte hladkou moukou, zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě 2 hodiny kynout.

 

3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na 3 stejně velké díly. Každý vyválejte do tvaru dlouhé bagetky a přetočte oba konce. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.


4. Troubu rozehřejte na 250 °C. Než vložíte plech do trouby, pomocí prstů nebo rozprašovače postříkejte stěny trouby vodou, aby se v ní vytvořila pára, a poté ihned vložte plech. Bagety pečte 3 minuty, ztlumte teplotu na 200 °C a pečte ještě zhruba 20 minut dozlatova. Hotové bagetky nechte na mřížce vychladnout.