Mandlové cupcakes

Mandlové cupcakes

6 kousků

60 minut
 

Spojení mandlí a čokolády chutná vždycky skvěle. Určitě vás tak potěší i mandlové cupcakes s bohatou čokoládovou chutí. A když zjistíte, že jsou navíc zdravé, potěší vás pravděpodobně ještě víc.        

Suroviny:.

2 vejce
40 g erythtriolu nebo xylitolu (nebo jiného cukru)
1 středně velké nastrouhané jablko (120 – 140 g)
50 g zakysané smetany
80 g mandlové mouky
70 g celozrnné špaldové mouky 
20 g kakaa
40 g tmavé čokolády
1 plná lžička kypřicího prášku do pečiva
Špetka soli
Máslo a hrubá mouka nebo celozrnná krupice na vymazání a vysypání plechu na muffiny



Krém:
120 g tmavé čokolády (70 – 80 % kakaa)
60 g plnotučného mléka
1 lžíce čekankového sirupu
400 g polotučného tvarohu ve vaničce


Ovoce na dozdobení

Postup:

1. Vejce s (ne)cukrem prošlehejte v misce metlou. Přidejte nastrouhané jablko, zakysanou smetanu a dobře promíchejte.
2. Do mísy vsypte mandlovou a špaldovou mouku, kakao, čokoládu nasekanou nadrobno, kypřicí prášek, špetku soli a dobře promíchejte, aby se ingredience důkladně propojily.
3. Těsto nalijte do 6 košíčků na muffiny anebo do plechu na muffiny, který jste si předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou či krupicí. Pečte při 180 °C 35 minut. Po upečení nechte trochu zchladnout, poté opatrně přendejte na mřížku a nechte zcela vystydnout.
4. Čokoládu s mlékem a čekankovým sirupem rozpusťte ve vodní lázni. Promíchejte s tvarohem. Krém můžete udělat předem a nechat jej v lednici chladit anebo rovnou stříkejte zdobicím sáčkem na muffiny. 
5. Cupcakes ozdobte podle své chuti a fantazie a podávejte. Případně schovejte do lednice a spotřebujte do druhého dne. V lednici korpusy tuhnou.