Makové lívance bez lepku

Makové lívance bez lepku

8 lívanců

30 minut

Bez lepku rozhodně neznamená bez chuti – slaďoučké makové lívance jsou toho zářným důkazem. Oříšková chuť pohankové mouky s mákem perfektně ladí, zatímco kefír či podmáslí zajistí potřebnou vláčnost. Hravě se navíc obejdete bez klasického bílého cukru, a tak si zdravě pochutnáte už za pár minut.

Suroviny:

250 ml kefíru
50 ml vody
1 vejce
120 g mletého máku
100 g pohankové mouky (či jiné bezlepkové mouky)
50 g kukuřičného škrobu
3 lžíce datlového či javorového sirupu (případně čekankového sirupu nebo medu)
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky sody na pečení
špetka soli
kůra z chemicky neošetřeného citronu
mletá vanilka či vanilkový extrakt

Postup:

1. V míse promíchejte prosátou pohankovou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, sodu a sůl.
2. V druhé míse smíchejte kefír, vodu, vejce, sirup či med, vanilku, citrónovou kůru a mák.
3. Obě směsi krátce promíchejte, aby se spojily v hustší těsto.
4. Do sendvičovače Sorento Plus vložte plotnu na lívance a nechejte jej rozehřát. Plotny můžete lehce potřít nebo postříkat olejem. Na rozehřáté plotny navrstvěte 2-3 lžíce těsta, sendvičovač zavřete a počkejte asi 4 minuty. Následně lívanečky otočte, sendvičovač opět zavřete a nechejte ještě 4 minuty dopéct.
5. Lívanečky podávejte se šlehačkou či bílým jogurtem, čerstvým ovocem a polevou dle chuti.