Bezlepkové vafle

Bezlepkové vafle

6 vaflí

25 minut

Sladkou belgickou vafli si dnes vychutnají i ti z vás, kteří nemohou či nechtějí jíst lepek. Pokud však tuto informaci jedlíkům neprozradíte, zajisté nic nepoznají a na vafle se seběhnou, jako by byly z klasické mouky. Díky Skyru vafle navíc získají nejen příjemnou nakyslost, ale také vám dodají pořádnou porci bílkovin. Vyzkoušejte zdravější variantu této křupavé pochoutky a ozdobte si ji například čerstvým ovocem.

Suroviny:

200 g bezlepkové mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva (bezlepkový)
1 sáček vanilkového cukru
60 g třtinového cukru
špetka soli
2 vejce
20 ml slunečnicového oleje
140 g Skyru (či jiného bílého jogurtu)
170 ml mléka

Postup:

1. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, oběma cukry a špetkou soli.
2. Bílky oddělte od žloutků, které odložte stranou. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh ručním šlehačem.
3. Ke žloutkům přidejte olej a Skyr a opět vyšlehejte. Za stálého šlehání postupně přidávejte mléko. Do žloutkové směsi pomalu přisypávejte přichystané sypké suroviny a vše promíchejte v hutné těsto. Nakonec vmíchejte vyšlehaný sníh.
4. Do sendvičovače ETA Sorento Plus vložte plotny na vafle a nechejte je rozehřát. Můžete je lehce postříkat olejem ve spreji. Do nahřátých ploten navrstvěte těsto, sendvičovač zavřete a počkejte, dokud se vafle důkladně nepropečou. Trvá to asi 6 minut. 
5. Podávejte ozdobené podle vaší chuti a fantazie.

ETA TIP: Aby vafle vafle zůstaly příjemně teplé a křehké, než zpracujete celou várku těsta, můžete je odkládat na talíř do mírně vyhřáté trouby.