Belgické vafle

Belgické vafle

6 vaflí

30 minut

 

Kdo v Belgii neochutnal tradiční vafle, jako by nebyl. Kousek křupavé Belgie si můžete připravit i u vás doma. Tyto vafle z kynutého těsta jsou uvnitř krásně vláčné a na povrchu křupavé. Přestože jsou podle Belgičanů tradiční vafle pouze posypané moučkovým cukrem, vy si je ozdobte podle své chuti. Zde se opravdu fantazii meze nekladou!

Suroviny:

250 g hladké mouky
7,5 g čerstvého droždí
½ lžíce třtinového cukru
325 ml vlažného mléka
½ lžičky soli
½ lžičky vanilkového extraktu nebo ½ vanilkového cukru
125 g rozpuštěného másla
3 bílky

Postup:

1. Do vlažného (pozor – ne horkého) mléka rozdrobte droždí a spolu s cukrem zamíchejte. Následně přidejte mouku, sůl a vanilkový extrakt a s pomocí kuchyňského robota zpracujte v hladké těsto. Těsto nechejte 20–30 minut kynout. 
2. Mezitím rozpusťte máslo a nechejte ho opět zchladnout na pokojovou teplotu. Z bílků vyšlehejte pomocí šlehací metly tuhý sníh.
3. Jakmile je těsto vykynuté, nechejte rozehřát vaflovač. Plotýnky můžete lehce postříkat olejem ve spreji. Těsně před přípravou do těsta opatrně vmíchejte připravené máslo i vyšlehané bílky.
5. Na rozehřáté plotýnky na vafle nalijte dostatečné množství těsta, zavřete víko a opékejte dozlatova. V sendvičovači ETA Sorento Plus 6 v 1 to trvá asi 6 minut.
6. Hotové vafle ozdobte podle vaší chuti čerstvým ovocem, šlehačkou a rozpuštěnou čokoládou.

ETA TIP: Aby vafle vafle zůstaly příjemně teplé a křehké, než zpracujete celou várku těsta, můžete je odkládat na talíř do mírně vyhřáté trouby.