Kubánský toustovaný sendvič podle Davida Valíčka

Kubánský sendvič Davida Valíčka je ideálním letním obědem či večeří – zasytí, ale „nezaplácne“, a při servírování navíc skvěle vypadá. Není se proto čemu divit, že byl v beach restauraci na Bermudách, kde známý ostravský šéfkuchař nějaký čas působil, velkým hitem.
Suroviny:
1 kg natrhaného bůčku marinovaného a pečeného 16 hodin
10 dlouhých plátků žitného chleba s kmínem (o tloušťce asi 1 cm)
200 g slaného másla
70 g dijonské hořčice
200 g švýcarského sýra Gruyére
200 g okurčiček Cornichon
100 g jarní cibulky
Marináda na pečený bůček:
(množství pro 1 kg bůčku s kůží a bez kosti)
100 ml slunečnicového oleje
200 g cibule
150 g třtinového cukru
40 g soli a pepře
20 g celého koriandru
2 ks badyánu
2 celé skořice
600 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel)
60 ml jablečného octa
200 ml pomerančové šťávy
100 ml citronové šťávy
Postup:
- Nejprve si připravte marinádu. Cibuli nasekanou najemno orestujte na oleji dosklovata. Přidejte koření a opečte dozlatova. Následně přidejte kořenovou zeleninu, opékejte ji asi 2 minuty a poté ji zalijte octem. Tekutinu nechejte vyvařit na polovinu, přidejte třtinový cukr, dolejte citronovou a pomerančovou šťávou a krátce povařte.
- Ještě horkou marinádou přelejte osolený bůček a nechejte aspoň 2 hodiny odležet mimo lednici.
- Troubu rozehřejte na 200 °C, bůček podlijte vodou. Pečte 20 minut na 200 °C, následně snižte teplotu na 80 °C a nechejte pomalu péct až 15 hodin.
- Šťávu po upečení slejte a přeceďte, vařením zredukujte na polovinu a poté vlijte do natrhaného bůčku.
- Nyní je čas na kompletaci sendviče. Plátky chleba namažte ze všech stran máslem, vnitřní stranu pomažte i dijonskou hořčicí. Trhané maso promíchejte s nasekanými okurkami a jarní cibulkou a rozložte na celou plochu namazaného chleba. Nahoru nastrouhejte sýr a překryjte druhým plátkem chleba.
- Gril ETA Torreo rozehřejte na 190 °C, vložte připravený sendvič a přiklopte. Vrchní část grilu nestlačujte, nechejte pouze volně ležet na sendviči (případně využijte posuvný ovladač pro nastavení výšky mezi grilovacími deskami a zvolte vyhovující tlak). Zapékejte asi 5 minut.
Dobrou chuť vám přeje David!
ETA TIP: V nově otevřeném Food Ateliéru Landek v Ostravě Petřkovicích můžete pod vedením Davida Valíčka pozvednout svůj kuchařský um nebo si nechat rozmazlit chuťové buňky delikatesami z vyhlášeného menu.