S těmi správnými pomocníky je vaření na vysoké úrovni snadné, říká David Valíček a těší se z otevření nového Food Atelieru

S těmi správnými pomocníky je vaření na vysoké úrovni snadné, říká David Valíček a těší se z otevření nového Food Atelieru

Prostory nového Food Atelieru Landek v Ostravě Petřkovicích se již brzy otevřou prvním hostům a ETA u toho nebude chybět. Známý ostravský šéfkuchař David Valíček nám proto ochotně prozradil, na co se mohou jeho návštěvníci těšit.

 

Davide, gratulujeme k otevření již druhého ateliéru. Přibydou i další?

Kuchyň v Compress Hall, kterou jsme používali jako první atelier, přeprodávám, ale budeme zde i nadále organizovat eventové akce. Síť Food Atelieru momentálně neplánuji, ale člověk nikdy neví. Ambice mám nemalé, takže věřím, že bude budoucnost opravdu pestrá. 

 

Jaké je hlavní poslání nového ateliéru?

Dříve jsem vařil jen privátně, a tak jsem za příležitost otevřít Signature restaurant Food Atelier Davida Valíčka opravdu rád. Těším se, že se obklopím schopnými lidmi, kteří to budou prožívat a užívat si to se mnou. Chtěl bych vytvořit takovou gastro Mekku s dobrým jídlem, skvělými zážitky a taky srdečným personálem. Protože bez srdce to nejde. Restaurace navíc krásně navazuje na školu vaření a pro opravdu zajímavé věci plánujeme využít i velkou terasu. Dokonce máme privátní parčík – ideální pro občasné akce ve stylu family piknik a jiné tematické mini festiválky.

 

A co vaše role? Budete se nadále věnovat kurzům vaření nebo připravujete i jiné aktivity?

Samozřejmě se budu co nejvíce soustředit na chod restaurace. Kurzy vaření jsou ale jádrem celého Food Atelieru – interaktivní gastrozážitky, kterým se chci věnovat nadále. Díky krizovým opatřením jsem také nakoukl do světa online – v době karantény jsme na sociálních sítích streamovali show Když fotři vaří a sešlo se spoustu pozitivních ohlasů. Hodlám tedy pokračovat také v natáčení. 

 

David Valíček

 

Na jaké pomocníky nedáte při vaření dopustit?

Při vaření i během kurzů rád používám osvědčené produkty ETA. Nejvíce se u mě otáčí robot Gratus, který s sebou brávám i na privátní cateringy, stejně jako indukční vařiče ETA. Neobešel bych se ani bez spolehlivého tyčového mixéru Sapelo. Gril Torreo a multifunkční hrnec Tauro mě pak vyloženě baví. A baví i kurzisty, kteří se díky nim přesvědčí, že vaření na vysoké úrovni může být zároveň opravdu snadné. 

 

Chystáte nějaké speciální projekty na léto?

Na léto chystáme komorní family pikniky nebo třeba letní kino. V restauraci se těšíme na postupný příval nových hostů, ale už teď vyřizujeme i spoustu soukromých či firemních cateringů a akcí.

 

Který pokrm by měli naši čtenáři určitě vyzkoušet?

Mám rád letní fresh zeleninu, osvěžující saláty a křupavé toustíky, takže mile rád doporučím můj kubánsky sendvič. V beach restauraci na Bermudách, kde jsem nějaký čas působil, byl velkým hitem a není se čemu divit – vyzkoušejte sami. 

 

Kubánsky sendvič