Krémové rizoto s medvědím česnekem

Krémové rizoto s medvědím česnekem

5 porcí

35 minut

Krémové rizoto patří již mezi klasická jídla, se kterými se setkáte téměř v každé dobré italské restauraci. Doma si můžete rizoto připravit na mnoho způsobů a suroviny obměňovat podle chuti. Vyzkoušejte ho s medvědím česnekem, který najdete v jarním období v listnatých lesích a hájích, kde je vlhko a stín. Jeho vůně je intenzivní a dodá rizotu nezaměnitelnou vůni a úžasnou chuť.  

Suroviny:

3 lžíce olivového oleje
4 lžíce přepuštěného másla (Ghí)
1 šalotka
2 stroužky česneku
300 g rýže Arborio
200 ml suchého bílého vína 
1 l zeleninového vývaru 
50 g medvědího česneku
čerstvě nastrouhaný parmezán
nasekaná petrželová nať
sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti

Multifukční hrnec ETA Tauro

 

Postup:

  1. Na hrnci ETA Tauro nastavte program Vaření bez víka a zapněte jej na 20 minut. Na másle a olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek. Přisypejte rýži a ze všech stran dobře opečte. Podlijte vínem a nechte jej zredukovat, poté zalijte zeleninovým vývarem.
     
  2. Nasaďte na hrnec víko a nastavte program Tlakové vaření na 10 minut. Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP a odpusťte páru. Otevřete víko a přidejte do rizota kousek másla pro zjemnění, dále přidejte nasekaný medvědí česnek a dobře promíchejte. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
     
  3. Rizoto podávejte ozdobené strouhaným parmezánem a kapkou olivového oleje.