Kopřivové lasagne

4 porce
135 minut
Ačkoliv pálí a zmírnění revmatu po žahnutí je lidová pověra, jsou kopřivy velmi užitečným plevelem. Například účinně snižují krevní tlak, zabraňují vzniku ledvinových kamenů, pomáhají při zánětech močových cest. V kuchyni je můžete použít podobně jako špenát – do polévky, salátu nebo třeba lasagní. V tomto receptu neslouží jako náplň, ale zdravé přírodní barvivo. Trhejte je a zpracovávejte v rukavicích, víte, jak je to s tím žahnutím...
Suroviny:
Těsto:
50 g kopřivových listů
330 g hladké mouky
2 vejce
1 lžíce slunečnicového oleje
Náplň:
4 středně velké mrkve
200 g petržele
200 g celeru
3 středně velké cibule
3 stroužky česneku
400 g vepřové plece
2 lžíce slunečnicového oleje
200 g drcených rajčat
špetka sušeného oregana
sůl a čerstvě mletý pepř
voda na podlévání
Omáčka:
200 ml mléka
250 ml smetany na vaření
200 g nivy
kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím hnětací hák, mlýnek na maso, nástavec na těstoviny a mixér
cedník
potravinářská fólie
1 větší hrnec
1 rendlík
zapékací mísa
Postup:
1. Kopřivové listy omyjte a 10 minut povařte. Sceďte je, rozmixujte a nechte vychladnout. K vychladlým kopřivám přidejte mouku a vejce a vypracujte hladké těsto. Hnětací hák robotu Gratus to za 10 minut zvládne sám. Hladké těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.
2. Mezitím připravte masovou směs. Mrkev, petržel, celer, cibuli i česnek oloupejte a společně s očištěným masem namelte přes středně hrubou mlecí destičku na mlýnku na masu na robotu Gratus.
3. V hrnci rozehřejte olej, přidejte masovo-zeleninovou směs, drcená rajčata a dle chuti osolte a opepřete. Nechte 10 minut povařit a dle potřeby podlijte vodou. Občas promíchejte, aby se směs nepřipálila ke dnu. Nakonec přisypte oregano na provonění.
4. Do rendlíku nalijte mléko a smetanu, do směsi rozdrobte nivu a pomalu zahřívejte za občasného míchání k varu. Nechte pár minut povařit a rozmixujte dohladka.
5. Troubu předehřejte na 180 °C. Odpočinuté těsto rozdělte na tři díly a rozválejte je v nástavci na válení těsta na tenké pláty (nejprve na nejnižší stupeň a postupně přidávejte, až na nejvyšší). Zapékací mísu vymažte olejem a vyložte plátem těsta. Postupně na něj vrstvěte masovou směs, sýrovou omáčku a plát těsta a opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstvou by měla být omáčka. Pečte v předehřáté troubě zhruba 50 až 60 minut, až povrch zezlátne a lasagne budou měkké.