Kopřivové lasagne

Kopřivové lasagne

 

4 porce

 

135 minut

Ačkoliv pálí a zmírnění revmatu po žahnutí je lidová pověra, jsou kopřivy velmi užitečným plevelem. Například účinně snižují krevní tlak, zabraňují vzniku ledvinových kamenů, pomáhají při zánětech močových cest. V kuchyni je můžete použít podobně jako špenát – do polévky, salátu nebo třeba lasagní. V tomto receptu neslouží jako náplň, ale zdravé přírodní barvivo. Trhejte je a zpracovávejte v rukavicích, víte, jak je to s tím žahnutím...

Suroviny:

Těsto:

50 g kopřivových listů

330 g hladké mouky

2 vejce

1 lžíce slunečnicového oleje

 

Náplň:

4 středně velké mrkve

200 g petržele

200 g celeru

3 středně velké cibule

3 stroužky česneku

400 g vepřové plece

2 lžíce slunečnicového oleje

200 g drcených rajčat

špetka sušeného oregana

sůl a čerstvě mletý pepř

voda na podlévání

 

Omáčka:

200 ml mléka

250 ml smetany na vaření

200 g nivy

 

kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím hnětací hák, mlýnek na maso, nástavec na těstoviny a mixér

cedník

potravinářská fólie

1 větší hrnec

1 rendlík
zapékací mísa 

Postup:

1. Kopřivové listy omyjte a 10 minut povařte. Sceďte je, rozmixujte a nechte vychladnout. K vychladlým kopřivám přidejte mouku a vejce a vypracujte hladké těsto. Hnětací hák robotu Gratus to za 10 minut zvládne sám. Hladké těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.

 

2. Mezitím připravte masovou směs. Mrkev, petržel, celer, cibuli i česnek oloupejte a společně s očištěným masem namelte přes středně hrubou mlecí destičku na mlýnku na masu na robotu Gratus.

 

3. V hrnci rozehřejte olej, přidejte masovo-zeleninovou směs, drcená rajčata a dle chuti osolte a opepřete. Nechte 10 minut povařit a dle potřeby podlijte vodou. Občas promíchejte, aby se směs nepřipálila ke dnu. Nakonec přisypte oregano na provonění.

 

4. Do rendlíku nalijte mléko a smetanu, do směsi rozdrobte nivu a pomalu zahřívejte za občasného míchání k varu. Nechte pár minut povařit a rozmixujte dohladka.


5. Troubu předehřejte na 180 °C. Odpočinuté těsto rozdělte na tři díly a rozválejte je v nástavci na válení těsta na tenké pláty (nejprve na nejnižší stupeň a postupně přidávejte, až na nejvyšší). Zapékací mísu vymažte olejem a vyložte plátem těsta. Postupně na něj vrstvěte masovou směs, sýrovou omáčku a plát těsta a opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstvou by měla být omáčka. Pečte v předehřáté troubě zhruba 50 až 60 minut, až povrch zezlátne a lasagne budou měkké.