Mrkvový dort

Mrkvový dort

1 dort

 

Dort s mrkví? Ano! Martina Lancingerová si pro vás připravila zdravější verzi dortu, která osloví i náročné strávníky. Spojení mrkve a jogurtu dodá dortu vláčnost. Špaldová mouka oproti bílé mouce přidá potřebné minerální látky jako je vláknina, magnézium, zinek nebo železo. Běžný cukr nahradíme alternativním sladidlem z březové kůry - xylitolem. Zdravější dort nenajdete!

Suroviny:

Korpus:
120 g změklého másla
170 g xylitolu
4 vejce 
100 g ořechů - lze použít pekanové a vlašské (1:1)
250 g najemno nastrouhané mrkve
150 g hustého bílého jogurtu
220 g hladké celozrnné špaldové mouky
1,5 lžičky sody
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
2 lžičky skořice
½ lžičky mleté vanilky (anebo nastrouhaná kůra z 1 citronu - záleží, kterou příchuť preferujete) 

Krém:
250 g tvarohu z alobalu
500 g měkkého tvarohu z vaničky
80 g xylitolu 

Postup:

1. Změklé máslo utřete s xylitolem. Postupně zašlehejte vejce jedno po druhém.
2. Ořechy nasekejte nadrobno a spolu s ostatními ingrediencemi vmíchejte do utřené směsi.
3. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Boky můžete také vyložit, snazší ale bude, když je vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.
4. Těstem naplňte formu a uhlaďte vařečkou. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzduchu) 50 – 60 minut. Po zchladnutí vyndejte z formy a 2x prokrojte.
5. Ušlehejte tvarohy s xylitolem a dort krémem promažte. Sestavte dohromady a uhlaďte, resp. upravte tak, jak se vám líbí. Povrch můžete posypat ořechy.