Knedlíčky Gyoza

Pokud chcete udělat na své hosty dojem nebo si dopřát něco speciálního, je inspirace japonskou kuchyní krokem tím správným směrem. Japonské knedlíčky Gyoza budou působivým předkrmem i zajímavým občerstvením na party. Úspěch tkví v použití kvalitní sójové omáčky, která dodá houbové náplni i pikantní omáčce nezaměnitelnou chuť.
Suroviny:
250 g hladké mouky
špetka soli
150 ml vroucí vody
2 lžíce rostlinného oleje
1 cibule nakrájená nadrobno
50 g hub shitake (čerstvé nebo sušené namočené v teplé vodě)
2 mrkve nastrouhané na nudličky
100 g bílého zelí nakrájeného na tenké nudličky
3 cm zázvoru nastrouhaného najemno
3 stroužky česneku (prolisované)
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rýžového octa
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíce sezamového oleje
1 lžička rýžového octa
chilli dle chuti
1 stroužek česneku (prolisovaný)
½ lžičky cukru
pečicí papír
multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro
Postup:
- Mouku osolte a zalijte vroucí vodou. Vypracujte hladké těsto, které rozdělte na 4 části. Každou část vyválejte na tenký plát a vytvarujte kolečka o průměru 5 cm.
- Hrnec nastavte na program Vaření bez víka, přilijte olej a nechte jej rozpálit. Přidejte cibuli a opékejte ji do doby, než změkne. Přidejte shitake, mrkev, zelí, zázvor, česnek, sójovou omáčku a rýžový ocet. Opékejte do doby, než se odpaří všechna tekutina. Poté vypněte program Vaření bez víka a zeleninovou směs přendejte do jiné nádoby.
- Kraje vyválených plátků potřete vodou. Doprostřed přidejte lžíci zeleninové směsi. Knedlíček přeložte napůl a konce stiskněte k sobě, ozdobte vidličkou. Toto opakujte do doby, než zapracujete všechny připravené plátky.
- Talíř na vaření potravin v páře namočte, položte na něj pečicí papír, který obstřihněte a propíchejte. Talíř s pečicím papírem vložte do hrnce, do kterého jste nalili 400 ml vody. Na talíř vyskládejte knedlíčky, nasaďte víko a nastavte program Parní vaření na dobu 7 minut. Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP, sundejte víko a vyndejte knedlíčky.
- Smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, rýžový ocet, chilli, česnek a cukr. S takto připravenou sójovo-sezamovou omáčkou podávejte teplé knedlíčky.