Kakaové bagely

Kakaové bagely

6 bagelů

70 minut

Bagel je druh pečiva, který by se dal přirovnat k našim žemlím. Rozdílem je otvor uprostřed. Po upečení se bagel rozřeže napůl a plní nejrůznějšími náplněmi, ať už sladkými nebo slanými. Díky receptu od Martiny Lancingerové si je upečete a vychutnáte přímo z tepla domova.

Suroviny:

20 g droždí
1 lžička třtinového cukru
200 ml mléka
50 g másla 
1 žloutek
200 g celozrnné hladké špaldové mouky
80-90 g hladké mouky
30 g xylitolu
17 g kakaa
25 g drcených kakaových bobů 
špetka soli
½ lžičky mletého kardamomu 
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
vejce na potření

Postup:

1. Droždí rozdrobte do mističky a promíchejte se lžičkou třtinového cukru.  
2. Mléko zahřejte, aby bylo teplé – ne horké. Trochu přilijte k droždí a zamíchejte vidličkou. Přisypejte asi ½ lžíce mouky, ještě prošlehejte vidličkou a nechte pod utěrkou vzejít kvásek.  
3. Do zbylého mléka vložte na kousky pokrájené máslo, ještě krátce zahřejte a nechte v máslo v mléce rozpustit. Když směs zchladne, zašlehejte do ní žloutek. 
4. V míse robota promíchejte mouky, xylitol (případně třtinový cukr) kakao, kakaové boby, sůl, kardamom a nastrouhanou kůru. Zalijte kváskem a mléčno-máslovou směsí se žloutkem. Zpracujte těsto. Pod utěrkou nechte hodinu kynout. 
5. Těsto překlopte na pomoučenou pracovní podložku, krátce prohněťte a rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Z každého zpracujte bochánek (jako na hamburgerové žemle). Doprostřed udělejte prstem nebo vařečkou díru a pomalu ji začněte roztahovat, abyste utvořili prstence s vnějším obvodem alespoň 10 cm a s otvorem alespoň 5 cm. Nechte 10 – 15 minut kynout na plechu. 
6. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzduch) 25 – 30 minut.
ETA TIP: Pokud vidíte, že se v troubě bagely až moc nafukují, že se vnitřní kruh „slévá“ dohromady, můžete v polovině pečení rychle (opravdu rychle, abyste těsto nepoškodili) kulatou vařečkou nebo podobnou rukojetí rychle kolečko „obnovit“ přímo na plechu. 
7. Po upečení nechte zchladnout. Skvěle chutnají například s tvarohem a čerstvým ovocem nebo džemem.