Dort Harlekýn

Některé retro recepty nás možná vedou k ironickému pousmání. To ale není případ dortu Harlekýn, který má své místo v leckteré dobré cukrárně. Lahodný kakaový korpus s delikátním, nadýchaným pařížským krémem je totiž nadčasová kombinace, která nikdy neomrzí.
Suroviny:
Korpus:
6 vajec
140 g cukru
40 g řepkového oleje
130 g hladké mouky
50 g kakaa
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Pařížská šlehačka:
500 g smetany ke šlehání
50 g cukru
30 g kakaa
K dohotovení:
250 g smetany ke šlehání
moučkový cukr
čokoláda
Postup:
1. Ráfek dortové formy vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou. Dno formy vyložte pečicím papírem.
2. Vejce společně s cukrem vyšlehejte do velice objemné a husté pěny.
3. Do vaječné pěny lijte olej a přitom pomalu míchejte. Nemusíte míchat dlouho, stačí jen tak, aby olej nepadl ke dnu, ale rovnoměrně se dostal do pěny.
4. V misce promíchejte mouku s kakaem a prosejte do mísy s vaječnou pěnou. Pomocí stěrky zlehka míchejte, aby se sypká směs zapravila do vajec s cukrem.
5. Těsto nalijte do připravené dortové formy. Při 170 °C pečte 30 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout.
6. Připravte si pařížskou šlehačku. Ideální je začít s ní den předem. Smetanu, cukr a kakao metličkou prošlehejte v hrnci, a poté za občasného míchání přiveďte k varu. Odstavte z plotny. Během chladnutí občas zamíchejte, aby se na povrchu netvořil silný škraloup. Po zchladnutí uložte do lednice a přikryté fólií a nechte do druhého dne (popř. alespoň 3 hodiny) chladit. Po vychlazení vyšlehejte dotuha.
7. Neochucenou smetanu vyšlehejte s trochou moučkového cukru.
8. Dortový korpus vyndejte z formy. Pokud je hodně vyboulený, seřízněte do rovna. Korpus prokrojte. Doprostřed naneste trochu bílé šlehačky a kolem ní pařížskou. Uhlaďte do rovna a přiklopte horní částí korpusu. Boky potřete pařížskou šlehačkou. Zbylou pařížskou i bílou šlehačkou podle fantazie dozdobte vrchní plochu dortu a posypejte čokoládovými hoblinami.
9. Uložte do lednice a nechte alespoň 1-2 hodiny tuhnout.