Hrachová polévka

Hrachová polévka

2 porce

20 minut

Pokud hledáte rychlý oběd pro všední dny, tato hrachová polévka bude to pravé. Můžete si ji klidně připravit den předem doma a ve sklenici přinést k obědu do práce. Recept připravila food bloggerka Adéla Zátková z profilu Pečeníčko.

Suroviny:

2 cibule
1 polévková lžíce oleje
400 g mraženého hrachu
voda nebo vývar na podlití
1/2 kelímku smetany na vaření
sůl, pepř, citronová šťáva
1 uzené tofu (250 g)
1 kávová lžička oleje

Postup:

1. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci na oleji nechte zesklovatět. 
2. Přisypte hrách, promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořeno. 
3. Vařte asi 10 minut, dokud není hrách úplně měkký. 
4. Rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Pokud chcete, můžete doředit vodou.
5. Tofu nakrájejte na pravidelné kostičky, osolte a na kávové lžičce oleje osmahněte dozlatova z obou stran. 
6. Horký krém servírujte s tofu a ozdobené zakysanou smetanou a opraženými semínky. Dle chuti a hladu můžete přidat krajíc chleba.