Hovězí vývar

Hovězí vývar

6 porcí

120 minut

Připravte si ikonickou vietnamskou polévku Phở bò v pohodlí domova! Patří sice k pokrmům, jejichž příprava se trochu protáhne, s multifunkčním tlakovým hrncem vás však tříhodinové postávání u sporáku nečeká – většinu práce zvládne bez vaší asistence.   

 

Suroviny:

2 cibule  
10 cm kořene zázvoru
1 svitek skořice
1 hvězdička badyánu
2 tobolky kardamomu
1 kg hovězích kostí 
2-3 l vody 
1 lžíce soli  
15 g třtinového cukru
1 lžíce rybí omáčky 

500 g hovězího zadního
pytlík rýžových nudlí (4 mm)  
hrst čerstvého koriandru 
2 jarní cibulky 
1 červená cibule 
naklíčené mungo fazole 
chilli paprička
limeta 
(perila)

multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro

Postup:

  1. Neoloupanou cibuli a zázvor rozkrojte napůl a pražte na sucho na pánvi do doby, než povrch zčerná. Poté otočte a postup zopakujte. Takto opečené je vyndejte z pánve a nechejte vychladnout. Oloupejte z černých vrstev.   

  2. Hrnec zapněte na program Vaření bez víka, vhoďte koření a opékejte do doby, než se koření rozvoní. Koření přendejte do sítka nebo plátýnka a odložte stranou.   

  3. Kosti operte, vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu v programu Vaření bez víka, vařte 3 minuty. Vodu z kostí vylijte, nádobu důkladně omyjte, kosti operte. Takto můžete opakovat do doby, než bude voda čistá bez známek hnědé pěny.   

  4. Do hrnce vložte proprané kosti, zalijte vodou, přidejte sůl, cukr, koření, cibuli a zázvor. Zalijte vodou po rysku. Nastavte program Tlakové vaření na 90 minut.   

  5. Po skončení programu odpusťte páru a odejměte víko. Vývar sceďte, přimíchejte do něj rybí omáčku. Ochutnejte a případně přidejte rybí omáčku nebo sůl. O ostrost se nám postará chilli a o kyselost limetka.   

  6. Rýžové nudle uvařte dle návodu. Maso nakrájejte na opravdu tenké plátky, nejlépe se vám bude krájet, když bude maso chvíli vytažené z mrazáku. Mezitím si dejte znovu vařit scezený vývar, musí dosáhnout bodu varu, protože jím budete přelévat syrové maso.   

  7. Na dno misky dejte uvařené nudle, na ně nadrobno nasekanou jarní cibulku, na půlkolečka nakrájenou červenou cibulku a jemně nasekaný koriandr. Plátky masa vyskládejte okolo misky a zalijte vařícím vývarem, maso se krásně zatáhne. Polévku podávejte s mungo klíčky, chilli papričkou, limetkou a případně i s perilou.  

 

Hovězí vývar