Hovězí ragú

Že umí Coca-Cola uklidnit podrážděný žaludek, je známá věc. Ale napadlo by vás použít ji při vaření? Za zkoušku to rozhodně stojí, masu totiž dodá nezaměnitelnou chuť – například v hovězím ragú inspirovaném vietnamskou kuchyní funguje perfektně.
Suroviny:
1,5 kg hovězího krku nebo hrudí
1 lžička čínského koření pěti vůní
1 lžíce hoisin omáčky
175 ml Coca-Coly
3 lžíce rostlinného oleje
1 cibule nakrájená najemno
3 stroužky česneku (prolisované)
4 lžíce rajčatové pasty
1 lžička soli
3 hvězdičky badyánu
3 hřebíčky
3 stonky citronové trávy (podrcené)
5 mrkví nakrájených diagonálně na silné kousky
250 g mini cibule
1 červená cibule
1,5 l hovězího vývaru
bazalka
červené chilli
křupavá bageta
multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro
Postup:
- Maso nakrájejte na velké kousky. V marinovací misce smíchejte koření pěti vůní, hoisin omáčku a Coca-Colu. Do marinády přidejte nakrájené maso, promíchejte a nechejte marinovat alespoň 2-3 hodiny, nejlépe však přes noc v lednici.
- Zapněte hrnec na program Vaření bez víka. Rozehřejte rostlinný olej, na kterém po částech zatáhněte maso. Poté jej vyndejte z hrnce. Přidejte cibuli a česnek a restujte do doby, než změknou. Přidejte rajčatovou pastu, promíchejte. Vypněte program Vaření bez víka. Osolte, přidejte badyán, hřebíček, citronovou trávu, mrkev, cibulky a maso. Zalijte vývarem. Nasaďte víko a zapněte program Tlakové vaření na 30 minut.
- Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP, odpusťte páru a odejměte víko. Zapněte program Vaření bez víka a nechejte zredukovat omáčku do požadované konzistence. Vietnamské hovězí ragú má tekutou konzistenci, proto jej Vietnamci servírují s křupavou bagetou, která šťávu krásně nasaje. Servírujte ozdobené bazalkou a červeným chilli s bagetou.