Hovězí ragú

Hovězí ragú

4-6 porcí

60 minut + marinování

Že umí Coca-Cola uklidnit podrážděný žaludek, je známá věc. Ale napadlo by vás použít ji při vaření? Za zkoušku to rozhodně stojí, masu totiž dodá nezaměnitelnou chuť – například v hovězím ragú inspirovaném vietnamskou kuchyní funguje perfektně.    

 

Suroviny:

1,5 kg hovězího krku nebo hrudí  
1 lžička čínského koření pěti vůní
1 lžíce hoisin omáčky
175 ml Coca-Coly
3 lžíce rostlinného oleje
1 cibule nakrájená najemno 
3 stroužky česneku (prolisované) 
4 lžíce rajčatové pasty  
1 lžička soli
3 hvězdičky badyánu 
3 hřebíčky
3 stonky citronové trávy (podrcené)  
5 mrkví nakrájených diagonálně na silné kousky 
250 g mini cibule 
1 červená cibule 
1,5 l hovězího vývaru 
bazalka
červené chilli 
křupavá bageta 

multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro

Postup:

  1. Maso nakrájejte na velké kousky. V marinovací misce smíchejte koření pěti vůní, hoisin omáčku a Coca-Colu. Do marinády přidejte nakrájené maso, promíchejte a nechejte marinovat alespoň 2-3 hodiny, nejlépe však přes noc v lednici.   

  2. Zapněte hrnec na program Vaření bez víka. Rozehřejte rostlinný olej, na kterém po částech zatáhněte maso. Poté jej vyndejte z hrnce. Přidejte cibuli a česnek a restujte do doby, než změknou. Přidejte rajčatovou pastu, promíchejte. Vypněte program Vaření bez víka. Osolte, přidejte badyán, hřebíček, citronovou trávu, mrkev, cibulky a maso. Zalijte vývarem. Nasaďte víko a zapněte program Tlakové vaření na 30 minut.   

  3. Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP, odpusťte páru a odejměte víko. Zapněte program Vaření bez víka a nechejte zredukovat omáčku do požadované konzistence. Vietnamské hovězí ragú má tekutou konzistenci, proto jej Vietnamci servírují s křupavou bagetou, která šťávu krásně nasaje. Servírujte ozdobené bazalkou a červeným chilli s bagetou.     

 

Hovězí ragú