Gazpacho

Gazpacho

4 porce

15 minut

V horkých letních měsících běžně není na polévku ani pomyšlení, výjimkou je ale osvěžující gazpacho. Tato studená polévka má svůj původ ve Španělsku a její zeleninové složení ji řadí mezi lehká jídla. Gazpacho je navíc bohatým zdrojem vitaminů – obsahuje vitamin A, E a C, pomáhá předcházet nachlazení, vysokému krevnímu tlaku a zpomaluje proces stárnutí. A pokud jste někdy měli chuť polévku popíjet, recept na gazpacho od Hungry Panda vám dává jedinečnou příležitost! Ve Španělsku je tradicí podávat ho ve sklenici.

Suroviny:

500 g rajčat
150 g okurky
1 paprika (cca 170 g; aby gazpacho chytlo hezkou barvu, doporučujeme spíše červenou papriku, chuť však barva neovlivní)
1 středně velká cibule
1 velký stroužek česneku
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce jablečného octu
400 ml vody (doporučujeme studenou, v teplých letních dnech pak bude gazpacho příjemně osvěžující)
sůl, množství dle chuti

Postup:

1. Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte (stačí na velké kusy, tak, aby se dobře mixovaly). Nakrájenou zeleninu vložte do stolního mixéru.
2. Zeleninu zalijte vodou, olivovým olejem a jablečným octem. Osolte a rozmixujte dohladka.
3. Ochutnejte a případně dochuťte či upravte konzistenci – pro zředění přilejte trochu vody a pro zahuštění můžete přidat ještě zeleninu. 

HUNGRY PANDA TIP: Zda budete gazpacho servírovat v talíři nebo ve skleničce je na vás, ale ve Španělsku se popíjí. Pokud chcete, aby gazpacho bylo ještě více osvěžující, můžete si k němu do skleničky přihodit kostku ledu.