Dýňové cupcakes

Dýňová polévka u vás teče proudem a dýňové rizoto jste už uvařili na sto způsobů? Tak to je nejvyšší čas vyzkoušet dýni ve sladké úpravě. Její nasládlá chuť moučníkům svědčí a že se v nich skrývá zelenina, by tipoval jen málokdo. Dýňové cupcakes podle šéfcukrářky zlínské Bistrotéky Valachy Tamary Adamčíkové jsou toho jasným důkazem.
Suroviny:
Těsto:
4 vejce
400 g třtinového cukru
450 g polohrubé mouky
13 g jedlé sody
13 g kypřicího prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžičky mleté skořice
280 ml rostlinného oleje
500 g nastrouhané dýně
200 g vlašských ořechů
Krém:
500 g čerstvého smetanového sýra
200 g moučkového cukru
šťáva z 1 citronu
60 g másla
300 ml smetany na šlehání
Postup:
- Troubu předehřejte na 160 °C.
- Vejce a cukr prošlehejte do pěny, následně přilijte olej a dobře promíchejte.
- Zvlášť smíchejte mouku, sůl, skořici, kypřicí prášek a jedlou sodu. Celou směs prosejte, abyste se zbavili nechtěných hrudek.
- Sypkou směs vmíchejte do té tekuté. Následně zapracujte i nastrouhanou dýni a nasekané ořechy.
- Těsto rozdělte do formiček či plechu na muffiny vyloženého papírovými košíčky. Pečte zhruba 40–50 minut (ověřte zapíchnutou špejlí).
- Pomocí robota nebo ručního šlehače vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte citronovou šťávu i sýr a znovu prošlehejte. Nakonec pomalu přilévejte studenou smetanu a vyšlehejte tuhý krém.
- Vychladlé cupcakes ozdobte připraveným krémem a posypejte kousky oříšků.