Dýňová polévka

Dýňová polévka

 

4 porce

 

40 minut

Čím dál oblíbenější podzimní polévka září svou barvou i hedvábnou konzistencí. Existuje nespočet možností úprav tohoto jednoduchého receptu, od prostého povaření dýně ve vývaru přes použití různých koření a bylin. Díky kokosovému mléku získá lehce asijský nádech, klidně si ji přiostřete chilli papričkou a strouhaným zázvorem. A pokud máte dostatek místa na uskladnění dýní, můžete si polévku vařit celý rok.

Suroviny:


600 g máslové dýně

2 stroužky česneku

2 lžíce slunečnicového oleje

1 pomeranč

500 ml vody nebo zeleninového vývaru

500 ml kokosového mléka

2 lžíce olivového oleje

1 hrst čerstvé šalvěje

sůl

 

robot ETA Gratus s příslušenstvím skleněný mixér nebo stolní mixér ETA Vital Blend

hrnec

pánev

Postup:

1. Dýni oloupejte, zbavte semínek a dužinu nakrájejte na malé kousky. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte slunečnicový olej, vsypte dýni a česnek a orestujte je dozlatova, zhruba 2 minuty.

 

2. Mezitím vymačkejte z pomeranče šťávu, vydlabejte dužinu a nakrájejte ji na kousky. Vsypte ji k dýni, přilijte šťávu a vodu nebo vývar, přiklopte pokličkou a vařte zhruba 20 minut doměkka.

 

3. Nechte mírně zchladnout a rozmixujte v robotu Gratus nebo v mixéru Vital Blend dohladka. Přelijte zpět do hrnce, vlijte kokosové mléko, promíchejte, osolte dle chuti a prohřejte. V pánvi rozehřejte olivový olej a opečte v něm lístky šalvěje dokřupava. Ozdobte jimi polévku.