Dýňová polévka

4 porce
40 minut
Čím dál oblíbenější podzimní polévka září svou barvou i hedvábnou konzistencí. Existuje nespočet možností úprav tohoto jednoduchého receptu, od prostého povaření dýně ve vývaru přes použití různých koření a bylin. Díky kokosovému mléku získá lehce asijský nádech, klidně si ji přiostřete chilli papričkou a strouhaným zázvorem. A pokud máte dostatek místa na uskladnění dýní, můžete si polévku vařit celý rok.
Suroviny:
600 g máslové dýně
2 stroužky česneku
2 lžíce slunečnicového oleje
1 pomeranč
500 ml vody nebo zeleninového vývaru
500 ml kokosového mléka
2 lžíce olivového oleje
1 hrst čerstvé šalvěje
sůl
robot ETA Gratus s příslušenstvím skleněný mixér nebo stolní mixér ETA Vital Blend
hrnec
pánev
Postup:
1. Dýni oloupejte, zbavte semínek a dužinu nakrájejte na malé kousky. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte slunečnicový olej, vsypte dýni a česnek a orestujte je dozlatova, zhruba 2 minuty.
2. Mezitím vymačkejte z pomeranče šťávu, vydlabejte dužinu a nakrájejte ji na kousky. Vsypte ji k dýni, přilijte šťávu a vodu nebo vývar, přiklopte pokličkou a vařte zhruba 20 minut doměkka.
3. Nechte mírně zchladnout a rozmixujte v robotu Gratus nebo v mixéru Vital Blend dohladka. Přelijte zpět do hrnce, vlijte kokosové mléko, promíchejte, osolte dle chuti a prohřejte. V pánvi rozehřejte olivový olej a opečte v něm lístky šalvěje dokřupava. Ozdobte jimi polévku.