Cizrnový humus

8 porcí
10 minut + bobtnání + vaření
Poslední dobou se luštěninám dostává zasloužené pozornosti. Je to cenný rostlinný zdroj bílkovin, který obsahuje i další zdraví prospěšné vitaminy a zasytí vás na delší dobu. Cizrna má jemně oříškovou chuť, kterou výborně doplňuje česnek a pikantní chilli paprička. Pomazánka hummus je oblíbená na Blízkém Východě, kde se podává se zeleninou nebo s kuličkami falafel. Vyzkoušejte ji k večeři s pita chlebem, čerstvým pečivem, zeleninou nebo jako dip na party. V mixéru ETA Vital Blend snadno připravíte dokonale hladké pyré nebo hrubší pastu podle libosti. Pokud máte málo času, použijte vařenou cizrnu z konzervy.
Suroviny:
300 g cizrny
šťáva z ½ citrony
1 chilli paprička
1–2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce sezamové pasty tahini
římský kmín dle chuti
sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
ledová voda dle potřeby
menší hrnec
Postup:
1. Cizrnu namočte nejméně na 12 hodin do vody, aby nabobtnala.
2. Vodu slijte, přilijte čerstvou vodu zhruba 2 cm nad cizrnu a uvařte ji doměkka, podle stáří to trvá 1–2 hodiny. Případnou vodu slijte a nechte mírně zchladnout.
3. Cizrnu přesypte do nádoby Vital Blendu a zakápněte ji citronovou šťávou. Chilli papričku zbavte semínek a přidejte s ostatními surovinami k cizrně. Rozmixujte dohladka, podle potřeby rozřeďte ledově vychlazenou vodou.