Cizrnový humus

Cizrnový humus

 

8 porcí

 

10 minut + bobtnání + vaření

Poslední dobou se luštěninám dostává zasloužené pozornosti. Je to cenný rostlinný zdroj bílkovin, který obsahuje i další zdraví prospěšné vitaminy a zasytí vás na delší dobu. Cizrna má jemně oříškovou chuť, kterou výborně doplňuje česnek a pikantní chilli paprička. Pomazánka hummus je oblíbená na Blízkém Východě, kde se podává se zeleninou nebo s kuličkami falafel. Vyzkoušejte ji k večeři s pita chlebem, čerstvým pečivem, zeleninou nebo jako dip na party. V mixéru ETA Vital Blend snadno připravíte dokonale hladké pyré nebo hrubší pastu podle libosti. Pokud máte málo času, použijte vařenou cizrnu z konzervy.

Suroviny:

300 g cizrny                                                                                   

šťáva z ½ citrony

1 chilli paprička

1–2 stroužky česneku

3 lžíce olivového oleje

3 lžíce sezamové pasty tahini

římský kmín dle chuti

sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

ledová voda dle potřeby

 

stolní mixér ETA Vital Blend

menší hrnec

Postup:

1. Cizrnu namočte nejméně na 12 hodin do vody, aby nabobtnala.

2. Vodu slijte, přilijte čerstvou vodu zhruba 2 cm nad cizrnu a uvařte ji doměkka, podle stáří to trvá 1–2 hodiny. Případnou vodu slijte a nechte mírně zchladnout.

3. Cizrnu přesypte do nádoby Vital Blendu a zakápněte ji citronovou šťávou. Chilli papričku zbavte semínek a přidejte s ostatními surovinami k cizrně. Rozmixujte dohladka, podle potřeby rozřeďte ledově vychlazenou vodou.