Chlebík s arašídovým máslem
 Chlab z araAÝdovaho msla 1_header.jpg)
Arašídové máslo proslavili ve světě Američané, ale patří i do tradiční africké kuchyně. Má vyšší kalorickou hodnotu, ale rychle a na dlouho zasytí. V těstě funguje nejen jako ochucovadlo, ale i jako pojidlo. Arašídy neboli buráky jsou totiž plody podzemnice olejné, která patří mezi luštěniny, navíc s vyšším podílem oleje. Chléb s arašídovým máslem má specifickou jemně oříškovou chuť a nejlepší je čerstvý, namazaný máslem – kravským i arašídovým.
Suroviny:
Těsto
250 ml vlažné vody
400 g hladké mouky
40 g třtinového cukru
1 lžička soli
135 g krémového arašídového másla
1 lžička sušeného droždí
Poleva
1 lžíce arašídového másla
110 g moučkového cukru
voda dle potřeby
pekárna ETA Duplica Vital Plus
Postup:
- Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vlažnou vodu, přidejte mouku, cukr, sůl, arašídové máslo a nakonec droždí. Zapněte program 7 - Sladký, velikost chleba nastavte na 1 000 g, barva světlá.
- Po upečení nechte chleba zcela vychladnout a pak ho vyjměte z formy.
- Arašídové máslo smíchejte s cukrem a zřeďte trochou vody, abyste vyšlehali hladkou polevu. Přelijte ji přes vychladlý bochník a nechte ztuhnout v lednici.
Arašídové máslo
Suroviny:
500 g loupaných nesolených arašídů
2 lžíce arašídového nebo olivového oleje
2 špetky soli
stolní mixér ETA Vital Blend
Postup:
- Arašídy opražte nasucho na pánvi, až se rozvoní a začnou lehce tmavnout. Nespalte je.
- Do nádoby mixéru vlijte olej, vsypte arašídy, osolte je a rozmixujte dohladka. Pokud máte rádi křupavé kousky, mixujte kratší dobu.