Chilli con carne

Chilli con carne

4 porce

45 minut
 

Víte, bez čeho se neobejde pravé mexické chilli con carne? Bez dobré tmavé čokolády! Nebuďte překvapení a nebojte se toho. Odmění vás úžasné aroma i chuť, které jsou poněkud stejně návykové, jako sama čokoláda.         

Suroviny:.

1 cibule
2 lžíce olivového oleje
1 – 2 řapíky celeru
1 větší mrkev
500 g mletého hovězího masa
2 lžíce rajského protlaku
2 stroužky česneku
½ lžíce mleté uzené papriky
½ lžíce sladké mleté papriky
½ lžíce sušeného oregana
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
Kajenský pepř (podle chuti – cca ¼ - ½ lžičky)
1 plechovka krájených rajčat
Svítek skořice
Sůl
Čerstvě mletý pepř
1 plechovka černých fazolí (příp. červených – 200 – 230 g)
15 – 20 g čokolády s podílem kakaové hmoty 85 – 90 %


K podávání:
Zakysaná smetana
Koriandr
Čerstvá chilli paprička
Limetka 
Rýže, různé druhy placek a tortill

 

Postup:

1. Cibuli nakrájejte nadrobno. V širším hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Celer (z vnější strany) a mrkev oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte k cibuli a na středním ohni opékejte 5 minut. Občas promíchejte. 
2. Zvyšte teplotu na sporáku a do hrnce přidejte maso. Opékejte maso za občasného míchání pár minut, dokud se nezatáhne. 
3. K masu přidejte protlak, najemno nakrájený česnek, mletou papriku, oregano, římský kmín, koriandr a kajenský pepř. Míchejte půl minuty až minutu, aby se koření rozvonělo. Zalijte krájenými rajčaty. Plechovku vypláchněte a vodu nalijte do hrnce – množství ¾ - 1 plechovka. Do hrnce přidejte skořici, osolte a opepřete a pod poklicí na mírnějším ohni vařte 25 – 30 minut. 
4. Na konci vaření přidejte fazole. Vařte minutu až dvě. Přidejte čokoládu, odstavte z plotny a míchejte, dokud se čokoláda nerozplyne.
5. Podávejte se zakysanou smetanou, čerstvým koriandrem, nakrájeným chilli a limetkou. Jako příloha se hodí jasmínová rýže a opečená tortilla či jiné pečivo.