Cheesecake s rakytníkem

Cheesecake s rakytníkem

 

10 porcí

 

30 minut + chladnutí + pečení

Rakytníku se přezdívá citroník severu, protože ho na Sibiři a na Ukrajině používají pro jeho léčivé účinky do čaje, zavařenin, sirupů, a dokonce možná i do pálenky. Je nabitý vitaminem C a syrový chutná kysele, ale tepelnou úpravou zesládne. Známý tvarohový dezert vystřelí do nebeských výšin.

Suroviny:

Těsto:

200 g vlašských ořechů

100 g lískových ořechů

2 lžíce třtinového cukru

60 g másla

máslo na vymazání formy

 

Náplň:

strouhaná kůra z 1 pomeranče

750 g měkkého tvarohu

2 lžíce medu

4 vejce

 

Poleva:

2 lžíce agaru

50 ml vody

šťáva z 1 pomeranče

1 lžíce medu

1 hrst rakytníku (můžete použít i rakytníkový kompot)

 

kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím šlehací metla

stolní mixér ETA Vital Blend

dortová rozevírací forma
rendlík  

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem.

 

2. Ořechy rozmixujte v mixéru Vital Blend najemno nebo podle chuti a promíchejte je s cukrem. V pánvi rozehřejte máslo a promíchejte ho s ořechovou směsí. Rozprostřete ji do formy v jedné vrstvě a vymačkejte vyšší okraje. Korpus zapečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, až lehce zpevní. Vyjměte a nechte trochu zchladnout.

 

3. Mezitím omyjte pomeranč horkou vodou, osušte ho a nastrouhejte najemno kůru do mísy robotu Gratus. Prošlehejte ji s tvarohem a medem dohladka a postupně zašlehávejte vejce. Směs vlijte do předpečeného korpusu, vložte do trouby a při teplotě 150 °C pečte 45 minut. Troubu neotvírejte a nechte v ní koláč 2 hodiny chladnout. Pak ho vyjměte a uložte do lednice.

 

4. Agar rozmíchejte ve vodě a nechte ho nabobtnat. Z ostrouhaného pomeranče vymačkejte šťávu, přilijte ji k agaru, promíchejte s medem a zahřívejte k varu. Snižte teplotu a vařte pozvolna 2 minuty.


5. Na cheesecake nasypte bobulky rakytníku, přelijte je (ve formě) agarem a nechte v lednici alespoň 2 hodiny ztuhnout.