Cheesecake s rakytníkem

10 porcí
30 minut + chladnutí + pečení
Rakytníku se přezdívá citroník severu, protože ho na Sibiři a na Ukrajině používají pro jeho léčivé účinky do čaje, zavařenin, sirupů, a dokonce možná i do pálenky. Je nabitý vitaminem C a syrový chutná kysele, ale tepelnou úpravou zesládne. Známý tvarohový dezert vystřelí do nebeských výšin.
Suroviny:
Těsto:
200 g vlašských ořechů
100 g lískových ořechů
2 lžíce třtinového cukru
60 g másla
máslo na vymazání formy
Náplň:
strouhaná kůra z 1 pomeranče
750 g měkkého tvarohu
2 lžíce medu
4 vejce
Poleva:
2 lžíce agaru
50 ml vody
šťáva z 1 pomeranče
1 lžíce medu
1 hrst rakytníku (můžete použít i rakytníkový kompot)
kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím šlehací metla
dortová rozevírací forma
rendlík
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem.
2. Ořechy rozmixujte v mixéru Vital Blend najemno nebo podle chuti a promíchejte je s cukrem. V pánvi rozehřejte máslo a promíchejte ho s ořechovou směsí. Rozprostřete ji do formy v jedné vrstvě a vymačkejte vyšší okraje. Korpus zapečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, až lehce zpevní. Vyjměte a nechte trochu zchladnout.
3. Mezitím omyjte pomeranč horkou vodou, osušte ho a nastrouhejte najemno kůru do mísy robotu Gratus. Prošlehejte ji s tvarohem a medem dohladka a postupně zašlehávejte vejce. Směs vlijte do předpečeného korpusu, vložte do trouby a při teplotě 150 °C pečte 45 minut. Troubu neotvírejte a nechte v ní koláč 2 hodiny chladnout. Pak ho vyjměte a uložte do lednice.
4. Agar rozmíchejte ve vodě a nechte ho nabobtnat. Z ostrouhaného pomeranče vymačkejte šťávu, přilijte ji k agaru, promíchejte s medem a zahřívejte k varu. Snižte teplotu a vařte pozvolna 2 minuty.
5. Na cheesecake nasypte bobulky rakytníku, přelijte je (ve formě) agarem a nechte v lednici alespoň 2 hodiny ztuhnout.