Bazalkové pesto

Bazalkové pesto

 

4 porce

 

10 minut

Základ italské kuchyně, který si snadno připravíte i v Čechách. Bazalku můžete pěstovat v květináči i na záhonu a užívat si tak čerstvé pesto po celý rok. V těstovinách ho zná asi každý, ale natřít ho můžete i na topinku, na čerstvý chleba nebo na maso. Ozdobte jím zeleninovou polévku, rizoto nebo pizzu a dodejte jim čerstvost a vůni bylinek.

Suroviny:

100 ml extra panenského olivového oleje

2 stroužky česneku

3 lžíce piniových oříšků

3 větší hrsti bazalky

50 g strouhaného parmazánu

1 lžička soli

 

ETA Vital Blend 

Postup:

1. Do nádoby stolního mixéru Vital Blend vlijte polovinu oleje, přidejte oloupaný česnek, pinie, otrhané lístky bazalky a parmazán. Osolte a mixujte do hrubé pasty – lístky bazalky stlačujte pomocí pěchovadla, aby se rovnoměrně rozmixovaly.

2. Olej postupně přilévejte, jak směs houstne. Zbylý olej přilijte na závěr, promixujte pár pulzy a podávejte nebo přesuňte do sklenice s víčkem.

ETA TIP: Pesto skladujte v uzavíratelné sklenici v lednici tak, aby bylo zakryté vrstvou oleje. Pokud je suché, olej přilijte.