Bazalkové pesto

4 porce
10 minut
Základ italské kuchyně, který si snadno připravíte i v Čechách. Bazalku můžete pěstovat v květináči i na záhonu a užívat si tak čerstvé pesto po celý rok. V těstovinách ho zná asi každý, ale natřít ho můžete i na topinku, na čerstvý chleba nebo na maso. Ozdobte jím zeleninovou polévku, rizoto nebo pizzu a dodejte jim čerstvost a vůni bylinek.
Suroviny:
100 ml extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku
3 lžíce piniových oříšků
3 větší hrsti bazalky
50 g strouhaného parmazánu
1 lžička soli
Postup:
1. Do nádoby stolního mixéru Vital Blend vlijte polovinu oleje, přidejte oloupaný česnek, pinie, otrhané lístky bazalky a parmazán. Osolte a mixujte do hrubé pasty – lístky bazalky stlačujte pomocí pěchovadla, aby se rovnoměrně rozmixovaly.
2. Olej postupně přilévejte, jak směs houstne. Zbylý olej přilijte na závěr, promixujte pár pulzy a podávejte nebo přesuňte do sklenice s víčkem.
ETA TIP: Pesto skladujte v uzavíratelné sklenici v lednici tak, aby bylo zakryté vrstvou oleje. Pokud je suché, olej přilijte.