Detaily, na kterých záleží: Jaká je správná teplota espressa a jak jí dosáhnout?

Detaily, na kterých záleží: Jaká je správná teplota espressa a jak jí dosáhnout?

Správně připravená káva vás nenechá chladnými, na vařícího „turka“ však rovnou zapomeňte. Espresso se v tomto směru velmi podobá vínu – abyste si ho opravdu vychutnali, musí mít určitou teplotu. Oprašte proto základy fyziky a vzpomeňte si na zákon o zachování tepelné energie – výsledkem tohoto jednoduchého vzorečku bude espresso na jedničku s hvězdičkou.

Dejte si s kávovarem rozcvičku

O studené kávě se říká, že je „na krásu“, ale co si budeme povídat – požitek se spolu s klesající teplotou rychle vytrácí. Podle profesionálních baristů se optimální teplota espressa v šálku pohybuje okolo 67 °C. Má být tedy přesně taková, aby vás první doušek příjemně hřál, ale zároveň vám nespálil jazyk. 

Espresso, které vytéká z pákových kávovarů, má teplotu přibližně 88 °C. Aby se před podáváním neochladilo až příliš, je nutné co nejvíce zamezit tepelným ztrátám, tedy nahřát kávovar, páku i šálek. Naštěstí to zvládnete jedním vrzem – prázdnou páku nejprve vložte do kávovaru a nechejte přes ni do hrníčku protéct alespoň decilitr teplé vody. Jednoduše tím nahřejete všechny komponenty, se kterými přijde výsledný nápoj do styku. 

„Pokud káva teče z nenahřátého kávovaru přes nenahřátou kovovou páku do studeného šálku, po cestě se výrazně ochladí. Výsledná teplota tak může být až o 10 °C nižší,“ říká Tomáš Zajíček, specialista na sortiment kávovarů značky ETA. 

ETA TIP: Vyzkoušejte profesionální přípravu kávy v pohodlí domova s pákovým kávovarem ETA Artista nebo ETA Baricelo.

Dvě skla jsou víc než jedno

Aby vám požadovaná teplota espressa vydržela co nejdéle, zajistí nejen nahřátý, ale i vhodně zvolený šálek. Ideální volbou jsou dvoustěnné sklenice nebo šálky, které teplému nápoji poskytnou optimální podmínky. Vzduchoprázdno mezi dvěma vrstvami kvalitního borosilikátového skla simuluje termoskový efekt, a káva tak chladne mnohem pomaleji. Příjemně teplou kávu si tak můžete vychutnat i po několika málo minutách.  

Pokud tedy obyčejný keramický hrníček vyměníte za předehřátý dvoustěnný šálek, může být výsledná teplota vašeho espressa až o 13 °C vyšší. A zde se každý stupeň počítá. Nepodceňujte tak teplotní aspekt přípravy kávy a dotáhněte své espresso k dokonalosti.  

Popálení se bát nemusíte. Vnější vrstva stále zůstává příjemná na dotek a ze skleničky se pohodlně pije, ať už je opatřená ouškem, nebo si zachovává jednoduchý a čistý design. Borosilikátové sklo je navíc lehké, a přesto odolné. Sklenice tak můžete bez obav svěřit myčce nádobí. 

Neplačte nad studeným mlékem

Další tepelné ztráty, které výslednému nápoji ubírají na lahodnosti, vznikají přidáním studeného mléka. Mléko proto vždy předem nahřejte. K tomu vám poslouží parní tryska, která je součástí každého kvalitního kávovaru.  

Pára mléko našlehá v jemnou mléčnou pěnu, která kávě dodá kýženou lehkost. Snadno tak připravíte oblíbené mléčné speciality, jako je cappuccino nebo café latte. V průhledných šálcích navíc barevné prolínání kávy, mléka a našlehané mléčné pěny krásně vynikne.