Francouzská cibulová polévka

Francouzská cibulačka je jedním z typických pokrmů, který by vás při návštěvě této vínem a sýry proslulé země neměl minout. A to nejen proto, že obě tyto suroviny důmyslně kombinuje. Pokud se ji pak rozhodnete připravit doma, vsaďte na tlakové vaření – chuť cibule i tymiánu díky tomu mnohem lépe vynikne a polévka získá tu správnou konzistenci.
Suroviny:
4 lžíce másla
3 velké bílé cibule nakrájené na tenké plátky
½ lžíce třtinového cukru
sůl, pepř dle chuti
125 ml suchého bílého vína
1,5 l vývaru (nejlépe hovězího z kostí nebo drůbežího)
větvičky tymiánu
francouzská bageta
čerstvý sýr gruyére (strouhaný)
multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro
Postup:
- Zapněte hrnec na program Vaření bez víka. Přidejte máslo a nechte jej rozpustit, poté vložte do hrnce cibuli, promíchejte a nechejte opékat zhruba 15 minut. Občas promíchejte, aby se nepřipalovala. V případě potřeby ji trošku podlijte vodou nebo vínem, tekutina se hned odpaří a cibule se od dna hrnce odlepí.
- Jakmile je cibule rovnoměrně zlatavá, osolte a opepřete ji. Přidejte cukr a opékejte za občasného míchání další 3 minuty.
- Přilijte víno a důkladně oškrábejte vařečkou dno nádoby. Počkejte, až se víno téměř odpaří a poté přidejte vývar a snítky tymiánu.
- Nasaďte víko, vypněte program Vaření bez víka a hrnec nastavte na program Tlakové vaření na 6 minut.
- Mezitím si předehřejte troubu a nastrouhejte sýr. Jakmile je trouba předehřátá, zapněte gril bez ventilátoru a na plech vložte bagety posypané strouhaným sýrem. Bagety zapékejte do doby než se sýr rozteče a kraje zezlátnou.
- Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP, odpusťte páru a odejměte víko. Polévku naposledy dochuťte solí a pepřem, rozdělte do misek, přidejte zapečenou bagetu a podávejte.