Francouzská cibulová polévka

Francouzská cibulová polévka

6 porcí

45 minut

Francouzská cibulačka je jedním z typických pokrmů, který by vás při návštěvě této vínem a sýry proslulé země neměl minout. A to nejen proto, že obě tyto suroviny důmyslně kombinuje. Pokud se ji pak rozhodnete připravit doma, vsaďte na tlakové vaření – chuť cibule i tymiánu díky tomu mnohem lépe vynikne a polévka získá tu správnou konzistenci. 

 

Suroviny:

4 lžíce másla
3 velké bílé cibule nakrájené na tenké plátky
½ lžíce třtinového cukru
sůl, pepř dle chuti
125 ml suchého bílého vína
1,5 l vývaru (nejlépe hovězího z kostí nebo drůbežího)
větvičky tymiánu
francouzská bageta
čerstvý sýr gruyére (strouhaný)  

multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro

Postup:

  1. Zapněte hrnec na program Vaření bez víka. Přidejte máslo a nechte jej rozpustit, poté vložte do hrnce cibuli, promíchejte a nechejte opékat zhruba 15 minut. Občas promíchejte, aby se nepřipalovala. V případě potřeby ji trošku podlijte vodou nebo vínem, tekutina se hned odpaří a cibule se od dna hrnce odlepí.  

  2. Jakmile je cibule rovnoměrně zlatavá, osolte a opepřete ji. Přidejte cukr a opékejte za občasného míchání další 3 minuty. 

  3. Přilijte víno a důkladně oškrábejte vařečkou dno nádoby. Počkejte, až se víno téměř odpaří a poté přidejte vývar a snítky tymiánu. 

  4. Nasaďte víko, vypněte program Vaření bez víka a hrnec nastavte na program Tlakové vaření na 6 minut.  

  5. Mezitím si předehřejte troubu a nastrouhejte sýr. Jakmile je trouba předehřátá, zapněte gril bez ventilátoru a na plech vložte bagety posypané strouhaným sýrem. Bagety zapékejte do doby než se sýr rozteče a kraje zezlátnou.  

  6. Po skončení programu stiskněte tlačítko STOP, odpusťte páru a odejměte víko. Polévku naposledy dochuťte solí a pepřem, rozdělte do misek, přidejte zapečenou bagetu a podávejte.

 

Francouzská cibulová polévka