Létající barista Lukáš „Benjamin“ Bros: Čím dál více Čechů dokáže kvalitu kávy patřičně ocenit

Létající barista Lukáš „Benjamin“ Bros: Čím dál více Čechů dokáže kvalitu kávy patřičně ocenit

Létající barista, který lítá na kávový pohon. Z Lukáše Brose nadšení pro kávu doslova čiší, a tak jsme od něj pár mouder, rad a tipů načerpali i my. Pokud vás zajímá, jak se vyvíjí česká kávová kultura a jak si v pohodlí domova připravit espresso jako od profíka, pohodlně se usaďte a pusťte se do čtení.

 

Začneme otázkou na tělo – co vás na kávě vlastně tak fascinuje?

Přiznám se, že jsem o tom takhle nikdy nepřemýšlel. Ale rozmanitost asi bude to pravé. Každý den je jiný, a stejně tak i káva se neustále mění, vyvíjí, a to je na ní tak lákavé.

 

Nestává se vám, že už ji nechcete ani vidět?

To se mi zatím nestalo. Naopak jsou dny, kdy bych potřeboval zůstat v práci přes noc, možná i několik dní v kuse, a to jí pak není nikdy dost.

Lukáš „Benjamin“ Bros z liberecké pražírny Nordbeans

 

Čím jste si vysloužil přezdívku Létající barista?

Ona to není ani tak přezdívka, jako název služby, kterou v rámci Nordbeans nabízíme našim klientům. V praxi jde o to, že přijedu do provozu zákazníka a jsem spolu s tamními baristy za kávovarem, abych jim pomohl efektivněji pracovat s naší kávou. 

 

Jaký příběh stojí za vznikem pražírny Nordbeans a čím je výjimečná?

Pražírnu Nordbeans inspirovanou Jizerskými horami a severskou kávovou kulturou založili bratři Martin a Karel Kozlové spolu s kamarádem Jaromírem. Od začátku bylo prioritou znát příběhy lidí, kteří za naší kávou stojí. Martin proto ještě před založením vyrazil do Kolumbie, kde poznal několik partnerů, se kterými spolupracujeme dodnes. Stejně tomu bylo v případě dalších producentských zemí, a dnes tak můžeme říct, že máme parťáky po celém světě. Vždy sázíme na dlouhodobá partnerství – ať už při výběru kávy, nebo při podnikání.

 

Kromě provozu pražírny a kavárny pořádáte také kurzy pro veřejnost. O jaké je největší zájem? 

Největší zájem je o Základní baristický kurz, který se zaměřuje na taje přípravy kávy na pákovém stroji. Nejprve si projdeme teoretickou část, ve které si vysvětlíme, co je to vlastně káva, odkud pochází a jak se s ní pracuje – ať už na farmě, nebo u nás v pražírně. Následně přichází na řadu praktická část – zaměřujeme se především na stěžejní pilíře samotné přípravy, abyste si i v domácích podmínkách dokázali připravit super šálek.

 

Chystáte na příští rok nějaké novinky?

V roce 2021 dokončíme přípravy nového školicího zázemí v našem libereckém DOKu. Prostor bude zároveň sloužit jako showroom technologií. Mimo těch velkých se chceme zaměřit i na domácí přístroje na přípravu kávy. Tento rok nám totiž ukázal, jak důležité je jít lidem v tomto ohledu naproti. A máme radost, že máme pro tento účel za zády partnera, jako je právě ETA.

 

Pozorujete u české veřejnosti posun směrem k lepší kávové kultuře?

Určitě ano. V první řadě za to vděčíme celé kávové komunitě v čele se Spolkem výběrové kávy, který nás sdružuje a zajišťuje baristické soutěže a kávové události napříč republikou. Právě ty přitahují čím dál více pozornosti veřejnosti. Největší zásluhu na této změně ale mají baristé, kteří jsou v každodenním kontaktu se zákazníky, a pražírny, které odvádí skvělou práci na sociálních sítích i v lokální propagaci výběrové kávy jako takové. Čím dál více lidí si tak začíná uvědomovat, že ve světě kávy je nejdůležitější aspekt kvality, a dokážou tak kávu patřičně ocenit.

 

V čem tedy tkví kouzlo dokonale připravené kávy? Existuje způsob přípravy či druh kávy, kterým se zavděčíte všem?

To kouzlo je jednoduché – každý by měl pít takovou kávu, která chutná právě jemu. V pražírně máme pořekadlo „sto lidí – sto chutí“. Každá metoda přípravy má samozřejmě své specifické vlastnosti, které ovlivňují chuť. Stejně tak je i každá káva zcela odlišná od té předchozí, a právě to nás na tom baví. Z tohoto důvodu se v Nordbeans snažíme celoročně držet dostatečně širokou nabídku káv, ze které si každý vybere tu svou.

 

Jaký typ kávovaru byste doporučil na domácí použití pro ty, kteří se nespokojí s (pod)průměrem?

Záleží na tom, kolik šálků kávy budete na svém stroji denně připravovat a kolik péče a času chcete přípravě věnovat. Na trhu je nepřeberné množství automatických kávovarů, které vám připraví fajn kávu, ale ruku na srdce – kdo nechce ohromit návštěvu svými baristickými dovednostmi s pákovým kávovarem? A co teprve až jim nakreslíte srdíčko do cappuccina...

 

Pákový je tedy pro vás jasnou volbou… 

Ano, v pražírně používáme kávovar ETA Artista, který se díky kvalitě zpracování blíží velkým kávovarům a za celý náš tým je to perfektní volba. Díky profesionální páce jsme schopní skutečně připravit espresso jako v kavárně. Pokud byste si ale přípravu chtěli usnadnit, stačí v páce vyměnit standardní sítko za to přetlakové a kávovar vám s přípravou rázem sám pomůže. Velkou výhodu vnímáme také v trysce, se kterou vyšleháme mléko tak, jak jsme zvyklí z kaváren. Konečně se můžeme i v kanceláři předhánět, kdo do cappuccina nakreslí nejsložitější obrázek.

 

A na co si dát při domácí přípravě kávy pozor, aby byl výsledek co nejlepší?

Zásadní faktor ovlivňující chuť kávy je voda, která tvoří absolutní většinu vašeho šálku. Nejdůležitější je ale vybrat si tu správnou kávu. Když přijdete do jedné z našich kaváren, obsluha vám s výběrem vždy ráda poradí, abyste byli se svou volbou opravdu spokojení. Takovou funkci jsme letos spustili i pro náš e-shop, jelikož chceme lidem tento zásadní výběr usnadnit. Rád bych proto všem doporučil: nebojte se zeptat a nechte si bez ostychu poradit.

Lukáš „Benjamin“ Bros z liberecké pražírny Nordbeans

 

Kdo je Lukáš Bros?

Lukáš „Benjamin“ Bros je nezbytnou součástí liberecké pražírny Nordbeans. Má na starosti služby pro zákazníky, zastává pozici Létajícího baristy a zároveň působí jako hlavní barista pražírny. S kávou je v denním kontaktu už přes 10 let, a tak disponuje nepřeberným množstvím zkušeností.