Dva italské chleby

Dva italské chleby

2 bochníky

180 minut

Než vyrazíte na dovolenou, zařiďte si Itálii doma. Čerstvě upečený voňavý chléb s olivami nebo sušenými rajčaty vykouzlí léto i uprostřed zimy. Báječně ho doprovodí panenský olivový olej k namáčení, oblíbená tvarohová či sýrová pomazánka nebo máslo a hrubozrnná sůl.

Suroviny:

Olivový chléb

50 g černých oliv bez pecky (konzervovaných)
125 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
200 g hladké mouky
130 g celozrnné mouky
1 lžička soli
1 lžíce krupicového cukru
1 lžička sušené bazalky
½ lžičky sušeného droždí

 

Rajčatový chléb

50 g okapaných sušených naložených rajčat
185 ml vlažné vody
1 lžíce oleje ze sušených nakládaných rajčat
200 g hladké mouky
130 g celozrnné mouky
1 lžička soli
1 lžíce krupicového cukru
1 lžička sušené bazalky
½ lžičky sušeného droždí

pekárna ETA Duplica Vital Plus

Postup:

  1. Olivy sceďte, nálev ponechte a olivy nasekejte na malé kousky. Sušená rajčata nakrájejte na malé kousky.
     
  2. Do jedné části dvojité nádoby pekárny ETA Duplica Vital Plus nalijte 60 ml nálevu z oliv (případně stejné množství vody), vlažnou vodu a olivový olej. Přidejte obě mouky, sůl, cukr, bazalku a droždí.
     
  3. Do druhé části dvojité nádoby pekárny vlijte vlažnou vodu a olej z rajčat. Přidejte obě mouky, sůl, cukr, bazalku a droždí.
     
  4. Zapněte program 3 - Klasik, barva střední, velikost 1 000 g. Počkejte na zvukový signál (10 x pípnutí), který vás upozorní na přidání oliv a rajčat. Nechte dopéct.
     
  5. Po upečení nechte oba chleby chladnout chvíli ve formě, vyklopte a nechte zcela vychladnout.