Zelná polévka (Kapustnica)

Zelná polévka (Kapustnica)

 

4 porce

 

115 minut + namočení hub

Jednoduchá, ale velmi silná zelná polévka vám dodá chybějící sílu v podzimních i zimních dnech. U našich slovenských sousedů má název kapustnica a často se podává při štědrovečerní večeři. Nejlépe chutná dva či tři dny odleželá, všechny chutě se krásně propojí a polévku tak doladí. Milovníci pálivých jídel mohou přidat kousek chilli papričky.

Suroviny:

1 hrst sušených hub
200 g uzeného masa
125 g pikantní klobásy
1 cibule
600 g kysaného zelí
3 stroužky česneku
1 lžíce sádla
1 bobkový list
2 lžíce mleté papriky
2 l vody
sůl a čerstvě mletý pepř

ETA Pečenka

Postup:

1. Houby lehce podrťte a namočte alespoň na 30 minut do vody. Uzené maso a klobásu pokrájejte na kostky 1 x 1 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Kysané zelí nechte okapat a poté překrájejte na kratší nudličky. Česnek oloupejte.

2. V pánvi nechte rozpustit sádlo, přidejte prolisovaný česnek, cibuli, bobkový list a opékejte zhruba 5 minut, až cibule zesklovatí. Přidejte mletou papriku a krátce orestujte. Přidejte klobásu, uzené maso a scezené houby. Vše několik minut restujte a poté přemístěte do nádoby Pečenky.

3. Přilijte vodu, přidejte zelí, osolte, opepřete, přiklopte a vařte 1 ½ hodiny, až zelí změkne. Občas promíchejte.  

Zelná polévka (kapustnica)