Zeleninové špízy s halloumi, špenátovým pestem a rajčatovým dipem

Pokud jste vegetariáni nebo si chcete jen oddechnout od grilovaček plných masa a špekáčků, je tento recept přímo pro vás. Zeleninové špízy s halloumi, špenátovým pestem a rajčatovým dipem jsou skvělou alternativou.
Suroviny:
Pesto:
15 g piniových semínek
15 g parmezánu
pár snítek tymiánu (můžete nahradit třeba bazalkou nebo oreganem)
1 (menší) stroužek česneku
80 g baby špenátu
100 ml olivového oleje (můžete přidat i více – zaleží, jak „koncentrované“ a husté chcete pesto mít)
sůl
můžete přidat pro ozvláštnění i trochu citronové kůry
Rajčatový dip:
150 g zakysané smetany
25 g sušených rajčat - nenaložených v oleji (pokud budete přidávat naložené, použijte 30 g a nepřidávejte žádný olej)
1 lžíce oleje
větvička bazalky
sůl a čerstvě mletý pepř
Halloumi špízy:
220 g halloumi
150 g hnědých žampionů
½ cukety
1 paprika
1 – 2 lžíce olivového oleje
½ lžičky mletého římského kmínu
1 lžička najemno nakrájeného tymiánu
sůl
Postup:
1. Začněte přípravou pesta. Piniová semínka lehce opečte nasucho na pánvi a nechte zchladnout. Nasypejte do mixéru spolu s parmezánem, nadrobno pokrájeným česnekem, tymiánem a nasekejte na hrubší zrnitou směs. Přendejte stranou do misky.