Zeleninové špízy s halloumi, špenátovým pestem a rajčatovým dipem

Zeleninové špízy s halloumi, špenátovým pestem a rajčatovým dipem

2-3 porce

40 minut

Pokud jste vegetariáni nebo si chcete jen oddechnout od grilovaček plných masa a špekáčků, je tento recept přímo pro vás. Zeleninové špízy s halloumi, špenátovým pestem a rajčatovým dipem jsou skvělou alternativou.   

Suroviny:

Pesto:
15 g piniových semínek 
15 g parmezánu  
pár snítek tymiánu (můžete nahradit třeba bazalkou nebo oreganem) 
1 (menší) stroužek česneku 
80 g baby špenátu 
100 ml olivového oleje (můžete přidat i více – zaleží, jak „koncentrované“ a husté chcete pesto mít)

sůl
můžete přidat pro ozvláštnění i trochu citronové kůry

Rajčatový dip:
150 g zakysané smetany
25 g sušených rajčat - nenaložených v oleji (pokud budete přidávat naložené, použijte 30 g a nepřidávejte žádný olej)
1 lžíce oleje
větvička bazalky
sůl a čerstvě mletý pepř

Halloumi špízy:
220 g halloumi
150 g hnědých žampionů
½ cukety 
1 paprika  
1 – 2 lžíce olivového oleje
½ lžičky mletého římského kmínu 
1 lžička najemno nakrájeného tymiánu 
sůl

Postup:

1. Začněte přípravou pesta. Piniová semínka lehce opečte nasucho na pánvi a nechte zchladnout. Nasypejte do mixéru spolu s parmezánem, nadrobno pokrájeným česnekem, tymiánem a nasekejte na hrubší zrnitou směs. Přendejte stranou do misky.  
2. V mixéru rozsekejte špenát na menší kousky. Přilijte olej a ještě chvíli mixujte. Nakonec přidejte nasekaná piniová semínka, parmezán a špetku soli. Pár pulzy promíchtejte. Pesto přendejte do skleničky, zavřete a uložte do lednice. Získá během chvíle krásnou texturu, barvu i chuť.
3. Pokračujte dipem. Zakysanou smetanu, rajčata a olej rozmixujte najemno. Přidejte bazalku, špetku soli a pepře a ještě krátce promixujte. Uložte do lednice. 
4. Halloumi nakrájejte na větší kostky. Žampiony přepulte, cuketu nakrájejte na půl nebo čtvrtkolečka silná asi 2 cm. Papriku nakrájejte na kostky o hraně asi 2 cm. Vše společně vložte do mísy. Zakápněte olivovým olejem. Přidejte římský kmín, tymián, sůl a promíchejte. Jednotlivé kousky střídavě napichujte na jehlice nebo špejle. Pozvolna ogrilujte ze všech stran. 
5. Špízy servírujte přelité pestem. Podávejte s rajčatovým dipem.