Cuketovo-lilkové "lasagne"

Cuketovo-lilkové "lasagne"

8 porcí

 


 

Jde to i bez masa. A také bez těstovin. Zkuste trochu netradiční formu lasagní, kde pláty těsta nahrazují lilky a cukety a bešamel zase lahodný sýr. Pro zvýšení biologické hodnoty můžete do omáčky vmíchat hotovou cizrnu, fazole nebo čočku, případně můžete vařit s červenou loupanou čočkou.       

Suroviny:

3 lilky (celkem asi 1,2 kg)
sůl
olej (olivový nebo řepkový)
2 cibule
3 stroužky česneku
1,5 l pasírovaných rajčat
2 lžičky tymiánu
velká hrst bazalky
pepř
5 cuket (celkem 1 kg)
250 g mozzarelly (lze použít nízkotučná verze)
100 g parmezánu
500 g ricotty

Postup:

1. Lilky nakrájejte na centimetrové plátky. Z obou stran osolte a nechte 45-60 minut „vypotit“.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno a na 2 lžících oleje opékejte, dokud nezačne zlátnout. Česnek najemno nakrájejte a přidejte k cibuli, míchejte několik sekund, aby se rozvoněl a zalijte pasírovanými rajčaty. Obal z nich vypláchněte jen troškou vody a nalijte ji do hrnce. Přidejte tymián a vařte 15-20 minut, aby se omáčka zredukovala. Po dovaření vmíchejte nadrobno nakrájenou bazalku, podle chuti dosolte a opepřete.
3. Cuketu nakrájejte na centimetrové plátky. Rozpalte pánev, nejlépe dvě, aby šla práce rychleji. Můžete použít i gril. Pánev nebo gril potřete olejem a plátky cukety opékejte z obou stran dozlatova. Během pečení osolte. Opečené cukety položte na větší tác. Pokud se vám zdá, že jsou příliš vlhké, osušte povrch papírovou utěrkou. Čím méně vlhkosti, tím lépe. 
4. Lilky omyjte a dobře vysušte papírovou utěrkou. Pánve nebo gril opět potřete olejem a lilky opékejte z obou stran dozlatova. Dobré je lilky ještě dosušit těsně před tím, než je vložíte na pánev, protože mají tendenci dál vlhnout. Opečené lilky dejte také na nějaký větší tác nebo talíř. 
5. Mozarellu nastrouhejte nahrubo, parmezán najemno.
6. Připravte si větší zapékací mísu (ideálně 32x25 cm). Na dno naneste trochu omáčky. Do jedné vrstvy vyskládejte plátky lilku tak, aby se případně jen lehce překrývaly, ale nebyly mezi plátky díry. Na lilek rozetřete polovinu množství (1 kelímek) ricotty. Na ricottu vyskládejte plátky cukety vedle sebe, aby se dotýkaly. Ideální je skládat cukety napříč lilku (křížem) - lépe pak jídlo drží tvar při krájení. Na cuketu naneste omáčku. Množství by mělo být takové, aby cukety malinko prosvítaly. Omáčku posypejte asi 2/3 mozzarelly a posypejte hrstí parmezánu. Po parmezánu bude následovat lilek a zbytek ricotty. Poté hrst parmezánu a přelití omáčkou - opět jen slabší vrstva. Na omáčku rozprostřete vedle sebe zbývající plátky lilku a cukety, slabě potřete omáčkou a posypejte zbylým sýrem (mozzarellou i parmezánem). 
7. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 minut. Po upečení nechte 5-10 minut chladnout, aby se při krájení lasagne nerozjely.